GroenLinks: verloskundige zorg garanderen in heel Drenthe

Array

GroenLinks Drenthe
Afgelopen donderdag was de gemeenteraad in Meppel eensgezind: de afdeling Verloskunde bij het Diaconessenziekenhuis Meppel moet behouden worden. De door GroenLinks Meppel ingediende motie die opriep een duidelijk signaal naar Den Haag af te geven, werd unaniem door alle partijen gesteund.  GroenLinks Drenthe steunt deze oproep en zal de motie voor heel Drenthe indienen tijdens de eerstvolgende vergadering van Provinciale Staten op 9 maart aanstaande. Daarin wordt ook een actieve inzet van Gedeputeerde Staten gevraagd.

Op dit moment is in Den Haag een discussie gaande om de zogenaamde `volumenormen’ ten aanzien van bevallingen te wijzigen. Een gynaecoloog moet dan meer bevallingen doen om te voldoen aan de eisen. Verloskundige zorg in ziekenhuizen moet dus mogelijk op de schop door nieuwe normen. Gemeenten en ziekenhuizen maken zich zorgen over de gevolgen die deze normen kunnen hebben voor bereikbaarheid van de zorg. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen stedelijk en landelijk gebied, terwijl dat er natuurlijk wel is.

De verwachting is dat bv in Meppel het aantal bevallingen niet wordt gehaald. Dan zou de Meppelse afdeling verloskunde vanwege deze nieuwe regels sluiten. Willie Oldengarm:” In Den Haag houdt men te weinig rekening met het feit dat het noorden minder dichtbevolkt is en de aanrijtijd te lang wordt met alle gevolgen van dien. Dit willen wij voorkomen”.

Aanstaande donderdag komt de kwestie aan de orde in het Algemeen Overleg Zwangerschap en Geboorte. GroenLinks Kamerlid Linda Voortman gaat hierover in gesprek met de minister van Volksgezondheid mevrouw Schippers.
De motie roept alle fracties op om hun eigen Tweede Kamerfractie te vragen om op dezelfde manier het behoud van de afdeling verloskunde voor de Drentse streekziekenhuizen in de toekomst te garanderen.

Voortman: “Schippers zegt de zorg in de buurt te willen behouden, maar gemeenten komen nu al in de knel. Een verloskundige is voor iedereen een basisrecht.” GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil dat Minister Schippers van VWS zich harder inzet voor het behoud van acute verloskundige zorg in dun bevolkte gebieden.

Nederland scoort relatief hoog op babysterfte, dat is niet iets om trots op te zijn. Daarom heeft de Tweede Kamerfractie van GroenLinks maatregelen om de verloskundige zorg in Nederland te verbeteren en babysterfte terug te dringen, altijd van harte gesteund.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen