Kort en goed is de kracht van een eenmalig consult

Array

Op 1 februari stond op deze site een bericht  (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘ Nieuwsbrieven’ ) met als kop ‘ One Session Only: bestaan die nog in Nederland’ ?. In één sessie van anderhalf uur biedt een ervaren psychotherapeut een intake, een diagnose en een leefstijl advies. Ik vroeg in dit bericht, of  deze aanpak bestaat in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Drie lezers reageerden.

Cor Anneveldt van het Riagg Amersfoort stuurde de resultaten van een onderzoek uit 2005, uitgevoerd bij GGz instelling De Grote Rivieren. Uit die evaluatie blijkt dat de one session only aanpak daar tot grote tevredenheid van clienten werkte. Het project vergde veel organisatie. Want binnen één week moesten clienten terecht kunnen voor die ene sessie. Men had dit zorgaanbod opgepakt om de wachtlijsten te verkorten. Anneveldt reikte ook literatuur suggesties aan van Australische en Canadese auteurs die in hun landen met succes soortgelijke innovaties tot stand hadden gebracht.

Henk Dries van het Nederlandse Jeugd Instituut stuurde eveneens een literatuurlijst met positieve resultaten. Hij voegt toe: ‘ Meerdere onderzoekers wijzen er op, dat bij relatieondersteuning een intensiteit van 10-20 uur meer effect heeft dan programma’ s die minder dan 10 uur duren. En dat programma’ s die meer dan 20 uur in beslag nemen niet navenant sterkere effecten laten zien.’

Fysio- en manueeltherapeut Huub Hartman brengt in zijn reactie profiel 1a van de richtlijn manuele therapie bij lage rugklachten onder de aandacht van de lezers. Die betreft een eenmalige sessie. Hij voegt daaraan toe ‘ dat tijdsgebrek een belangrijke factor is die one session only in de wegstaat. Ik mag van de zorgverzekeraar een half uur besteden aan een nieuwe patient. Het is bijna onmogelijk geworden om anamnese, onderzoek en analyse in de PC te rammelen, daarnaast nog het behandelplan in de PC te brengen en vragenlijsten te verwerken en dan ook nog voorlichting te geven aan een patient die er op zich weinig van begrijpt en het vreemd vindt afgescheept te worden met één zitting.’

Ik dank deze drie lezers voor hun reactie. Ik ga nu een student werven die de aangereikte literatuur wil doornemen en enig veldwerk wil doen. Bent u, lezer, student die een afstudeerproject wil doen over de One Session Only aanpak’  Mailt u mij dan op [email protected]‘  Werkt u als leidinggevende of als professional met deze aanpak en wilt u zo’ n student ontvangen? Stuurt u dan een mail naar hetzelfde adres?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen