Mutatie in zeldzame schimmelziekte ontrafeld

Array

Chronische mucocutane candidiasis (CMC) is een zeldzame ziekte die leidt tot ernstige schimmelinfecties van de huid en slijmvliezen. Dergelijke infecties beperken in ernstige mate het dagelijks leven van patienten. Promovendus Frank van de Veerdonk ontdekte de genetische mutatie die leidt tot het ontstaan van CMC. Uitkomsten uit zijn proefschrift helpen de medische wetenschap om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen tegen ernstige schimmelinfecties. Een afgeleide ontdekking uit zijn onderzoek is dat anti-oxidanten niet onstekingsremmend werken zoals algemeen wordt aangenomen, maar juist schadelijk kunnen zijn. Verder geeft hij nieuwe inzichten in de werking van rituximab, een medicijn dat gebruikt in de behandeling van reumatoïde artritis en multiple sclerosis. Daardoor kan rituximab mogelijk ook gebruikt worden bij de behandeling van andere auto-immuunziekten zoals psoriasis, de ziekte van Crohn en diabetes.
Biografie
Frank van de Veerdonk (Oss, 1975) studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Algemeen Interne Geneeskunde van het UMC St Radboud. Voor zijn ontdekkingen ontving hij een aantal internationale prijzen, onder andere van de European Society for Clinical Microbiology and Infection en International Cytokine Society. Van de Veerdonk is in het UMC St Radboud in opleiding tot internist-infectioloog

Datum: dinsdag 22 februari 2011
Tijd: 15:30 
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. F.L. van de Veerdonk
Promotors: de heer prof. dr. B.J. Kullberg, de heer prof. dr. J.W.M. van der Meer, de heer prof. dr. M.J.G. Netea
Copromotors: de heer dr. L. Joosten
Titel promotie: The interplay between innate immunity and Th 17 response in Candida infection

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen