Brabantse GGZ-instellingen trekken fusieaanvraag in

Array

Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Oost Brabant en Stichting Reinier van Arkel hebben hun aanvraag voor een vergunning voor een fusie ingetrokken. De aanleiding voor deze intrekking is de negatieve beoordeling van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) van de fusieplannen van beide partijen; de NMa was van plan de fusie deze week te verbieden.

Sinds december 2009 deed de NMa uitgebreider onderzoek naar de gevolgen van een mogelijke fusie tussen beide zorginstellingen. De bevindingen naar aanleiding van dit onderzoek waren dat door de fusie mededingingsproblemen zouden ontstaan en daarmee de keuzemogelijkheden voor clienten zouden afnemen. De visie van de Nederlandse Zorgautoriteit in deze zaak is in lijn met de beoordeling van de NMa.

De instellingen hebben vervolgens voorstellen (remedies) bij de NMa ingediend. Deze voorstellen konden de concurrentieproblemen niet overtuigend wegnemen.

Sinds 2004 heeft de NMa bij het beoordelen van concentraties in de zorgsector ruim 100 besluiten genomen. Sinds 2004 zijn er tien concentratiezaken geweest waarbij de beoogde fusiepartners zelfstandig de fusieplannen, mede gelet op de bezwaren van de NMa, niet hebben voortgezet. Daarnaast is in acht zaken de concentratie in gewijzigde vorm tot stand gebracht, nadat partijen zogenaamde remedies (voorstellen) hadden aangeboden om de door de NMa
geconstateerde bezwaren weg te nemen.

Klik hier voor eerdere besluiten in deze zaak.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen