NMa gaat fusie zorginstellingen Noord-Veluwe nader onderzoeken

Array

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de fusie van twee zorginstellingen in de regio Noord-Veluwe nader onderzoeken. Volgens de NMa kan de concentratie van Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe en Stichting Het Baken mogelijk de concurrentie belemmeren op de markten voor psychogeriatrische en somatische verpleeghuiszorg in het gebied tussen Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek.
Door de fusie zouden Zorggroep Noordwest-Veluwe en Het Baken op een aantal mogelijke markten voor psychogeriatrische en somatische verpleeghuiszorg een gezamenlijk marktaandeel behalen varierend van 50-60% tot zelfs 90-100%. Door de fusie tussen deze zorgaanbieders vervalt een keuzemogelijkheid voor clienten. De toezichthouder heeft daarom besloten dat de voorgenomen fusie nader onderzocht moet worden en dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist. Indien de betrokken zorginstellingen een vergunningsaanvraag indienen, dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan.

Fusietoetsing
De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de daadwerkelijke concurrentie significant wordt belemmerd, met name door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. Concurrentie is van belang, omdat organisaties hierdoor worden gestimuleerd om zich in te zetten voor meer en betere producten en diensten. Voor consumenten biedt concurrentie de nodige voordelen: concurrentie leidt in het algemeen tot meer keuzevrijheid, een hogere kwaliteit en lagere prijzen.

Sinds 2004 heeft de NMa bij het beoordelen van concentraties in de zorgsector ruim 120 besluiten genomen. Sinds 2004 zijn er 10 concentratiezaken geweest waarbij de beoogde fusiepartners zelfstandig de fusieplannen, mede gelet op de bezwaren van de NMa, niet hebben voortgezet. Daarnaast is in 20 zaken de concentratie in gewijzigde vorm tot stand gebracht, nadat partijen zogenaamde remedies (voorstellen) hadden aangeboden om de door de NMa geconstateerde bezwaren weg te nemen.

Bron: NMa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen