Oog- en hoofdbewegingen tijdens het lezen

Array

Tijdens het lezen van deze tekst schieten uw ogen er zo’n drie keer per seconde overheen. De visuele wereld om ons heen beweegt tijdens het lezen van een tekst. Toch wordt de wereld als stabiel ervaren tijdens de oog- en hoofdbewegingen die bij lezen komen kijken. Met dit proefschrift is een poging gedaan de hersenprocessen bloot te leggen die dit mogelijk maken. Om visuele dingen in de buitenwereld te lokaliseren moet er in het brein informatie beschikbaar zijn van de oog- en hoofdstand.

Eerder onderzoek deed vermoeden dat dit te maken heeft met het optellen en bijhouden van alle voorgaande oog- en hoofdverplaatsingen, maar dit is onwaarschijnlijk. Ondanks een groot aantal voorafgaande oogverplaatsingen blijven de reacties richting een geluidsbron foutloos. Vermoedelijk wordt de informatie van oog- en hoofdstand al vroeg in de verwerking in het auditieve systeem gecombineerd met informatie over de visuele buitenwereld. Het stabiel houden van de buitenwereld is niet altijd even makkelijk. Dit bleek vooral toen proefpersonen hun hoofd kantelden en vervolgens grote fouten maakten toen ze een geluid recht boven hen moesten inschatten. Dit effect is nooit eerder beschreven bij auditieve experimenten.

Biografie
Tom van Grootel (Nijmegen, 1977). In 2006 haalde hij zijn doctoraal biologie in Nijmegen. Tijdens zijn studie liep hij onder andere stage bij het Interuniversitair Oogheelkundig Instituut in Amsterdam. Na zijn afstuderen begon hij als promovendus bij het Donders Centre for Neuroscience (DCN).

Datum: vrijdag 4 maart 2011
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica\
Promovendus: De heer drs. T.J. van Grootel
Promotors: De heer prof. dr. A.J. van Opstal
Titel promotie: On the role of eye and head position in spatial localisation behaviour

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen