Relatie geletterdheid en gezondheid?

Array

Ruim één op de tien volwassen Nederlanders (tweederde autochtoon) kan slecht of nauwelijks lezen en schrijven. Zij hebben daardoor moeite om gezondheidsinformatie te begrijpen en vragen te stellen over gezondheid en ziekte. Schaamte en angst overheersen. Beter leren lezen en schrijven kan voor hen de sleutel zijn tot een gezonder leven. Zeker in een tijd waarin de gezondheidszorg steeds complexer wordt en steeds hogere eisen stelt aan patienten (zoals eHealth). Bovendien levert investeren in geletterdheid een besparing op: uit onderzoek blijkt dat er naar schatting 61 miljoen per jaar bespaard kan worden op de Nederlandse gezondheidszorg als laaggeletterdheid niet voor zou komen.

Professionals in de zorg kunnen een belangrijke rol spelen in het vergroten van de gezondheidsvaardigheid van patienten: bijvoorbeeld door laaggeletterden te herkennen en hen te wijzen op de mogelijkheden om iets aan hun lees- en schrijfprobleem te doen. Zo kunnen zij laaggeletterden doorverwijzen naar een cursus lezen en schrijven of hen wijzen op materiaal waarmee zij zelfstandig hun vaardigheden kunnen oefenen.

Lancering Lees en Schrijf! Gezondheid
Op 1 maart 2011 lanceert Stichting Expertisecentrum ETV.nl in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven de multimediaproductie Lees en Schrijf! Gezondheid. Een gratis oefenpakket waarmee laaggeletterden zelfstandig en hun lees- en schrijfvaardigheden kunnen verbeteren. Het pakket staat volledig in het teken van gezondheid en bestaat uit een televisieserie, een werkboek en een oefenwebsite. Eerdere Lees en Schrijf! producties zijn: Taal op je werk, Geld en Rekenen, Voetbal, Het leesplankje en Taal dichtbij.

Aandacht voor gezondheidsvaardigheden
Stichting Lezen & Schrijven grijpt de lancering van Lees en Schrijf! Gezondheid aan om landelijk aandacht te vragen voor het belang van lezen en schrijven voor een gezond leven.

Internist dr. Marcel Twickler, die betrokken is bij de televisieserie Lees en Schrijf! Gezondheid en wetenschappelijk onderzoek doet naar het verband tussen laaggeletterdheid (health literacy) en gezondheid, heeft zelf ook een blog geschreven over het belang van gezondheidsvaardigheden, zie  Blog Twickler.2011.02.24.def.doc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen