Van hersenonderzoek tot de noodzaak van grootschalig onderzoek GGZ

Array

“We weten steeds meer wáár het gebeurt, maar nog niet hoe.” Zo omschrijft gerenommeerd hersenonderzoeker Dick Swaab kernachtig de stand van hersenonderzoek naar bijvoorbeeld depressies en Alzheimer. “Daarvoor is veel meer studie nodig en voor deze neuropsychiatrische aandoeningen met name ook post mortem-onderzoek.”

Swaab, schrijver van de bestseller ‘Wij zijn ons brein‘, is een van de sprekers op het congres Geestkrachtig Vooruit, donderdag 24 maart in Zwolle. Daar komen de resultaten van 10 jaar ‘Geestkracht’ aan bod komen. Dit ZonMw programma op het gebied van angst- en stemmingsstoornissen, psychosen en gedragstoornissen heeft ervoor gezorgd dat er een begin is gemaakt met structureel wetenschappelijk onderzoek in de GGZ. Op het congres kijken de sprekers en congresbezoekers naar de toekomst.

Nieuwe inzichten
De acht interactieve workshops bieden gelegenheid nieuw inzichten en kennis direct toe te passen. Zo vertellen experts over de rol van ervaringsdeskundigen bij het herstel van clienten en hoe je mantelzorg op maat kan leveren bij ouderen met psychiatrische problemen. Een andere workshop gaat over psycho-educatie. Het geven van advies en voorlichting over een psychiatrische ziekte is van groot belang bij opname van een patient met een psychose, maar gebeurt nog niet altijd. Vernieuwde modules en trainingen dragen bij aan het goed toepassen van psycho-educatie.

Toekomst van de GGZ
Het congres sluit af met een forumdiscussie over de toekomst. Hoe gaat de GGZ verder en zorgt het veld ervoor dat de met ‘Geestkracht’ ingeslagen weg en de ontstane samenwerking niet stokt? Daarover discussieren Armand Höppener van het ZorgInnovatiePlatform, Cor Spreeuwenberg, emeritus hoogleraar Chronische Zieken, Marjan ter Avest, Landelijk platform GGZ en Martin Potjens, Zorgverzekeraars Nederland.

Dick Swaab over psychiatrie en hersenonderzoek
“Wat ik op het congres wil meegeven, is dat genetische factoren in combinatie met de ontwikkelingen in de baarmoeder van groot belang zijn voor de psychiatrie. Heftige stress, roken, alcohol of medicijnengebruik door een zwangere vrouw kan schadelijke gevolgen hebben voor een baby met genetische aanleg voor schizofrenie. Onderbelicht zijn met name de gevolgen van medicijngebruik, ook na de eerste drie maanden als alle organen zijn ontwikkeld. Het heeft een permanent effect op de hersenontwikkeling. Dat beseffen artsen nog onvoldoende.’’

Meer informatie: www.geestkrachtigvooruit.nl

Recente artikelen