Afwijzing EPD door Eerste Kamer gemiste kans voor patiënt

0
267

Behandeling wetsvoorstel landelijke elektronische uitwisseling van patientengegevens volgende week in Eerste Kamer
“Afwijzing landelijke elektronische uitwisseling van patientengegevens via EPD zou gemiste kans zijn”
“Alle inspanningen die organisaties de afgelopen jaren hebben gedaan op het gebied van de elektronische uitwisseling van patientengegevens hadden slechts één doel: het vergroten van de kwaliteit van zorg voor de patient. Als het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) volgende week in de Eerste Kamer sneuvelt, betekent dat niet alleen een gemiste kans op kwaliteitsverbetering van de zorg maar ook een geweldige kapitaalvernietiging.” Dat zegt mevrouw Marion Borghuis, directeur van de Coöperatie voor Integrale Huisartsenzorg Nijmegen (CIHN) in reactie op een artikel in de NRC van gisteren waarin wordt gesteld dat de landelijke elektronische uitwisseling van patientengegevens bij het slotdebat in de Eerste Kamer mogelijk niet op een meerderheid kan rekenen.

Volgens de laatste prognoses stemmen VVD, PvdA en SP tegen het wetsvoorstel dat het EPD regelt. Samen hebben deze fracties 39 van de 75 zetels en daarmee dus een meerderheid in de Senaat. Opvallend is de rol van de VVD, die – zoals de zaken er nu voor staan – tegen de eigen minister (Schippers/Volksgezondheid) stemt. Ander saillant punt is dat de Tweede Kamer in 2009 al groen licht heeft gegeven voor invoering van het EPD. Het elektronisch patientendossier kent een lange wordingsgeschiedenis. In 1997 deed D66-minister Borst een eerste voorstel. Tien jaar later beloofde Balkenende IV een ‘spoedige introductie’. En nu in 2011 dreigt het schip alsnog te stranden. Volgens ingewijden heeft het ICT-project tot nu toe ‘enkele honderden miljoenen’ gekost.

Nijmegen achter EPD

Zorgverleners in de regio Nijmegen hebben zich van meet af aan achter het EPD gesteld.
Jarenlang hebben zij zich ingespannen om door middel van praktijkproeven tot een veilige en betrouwbare uitwisseling van patientengegevens te komen. Volgens directeur Marion Borghuis van de CIHN hebben de talloze pilots overtuigend aangetoond dat de uitwisseling grote voordelen brengt: “Uitwisseling komt niet alleen de kwaliteit van de zorg ten goede maar leidt ook tot een cultuurverandering onder zorgverleners. Met name op het gebied van de omgang met privacygevoelige informatie komt een heel nieuw bewustwordingsproces op gang.”

De ervaringen in Nijmegen staan beschreven in een handboek dat enkele maanden geleden is verschenen. Het schetst met grote zorgvuldigheid wat er zoal komt kijken bij de uitwisseling van medisch gegevens en kan als leidraad dienen voor collega’s in het land. Maar het boek toont vooral ook aan dat het EPD in de praktijk prima werkt en in alle opzichten een grote stap vooruit is. Dat de Senaat nooit de moeite heeft genomen op de uitnodiging van de Nijmeegse huisartsen in te gaan om kennis te nemen van ervaringen in het veld, vindt Marion Borghuis bijzonder teleurstellend.

EPD: levensreddend voor 1.600 patienten
De Nijmeegse huisartsen hopen dat het tij alsnog keert voor het EPD en de Eerste Kamer volgende week akkoord gaat met de invoering. De huisartsen Jaap Schreuder en Herman Levelink die de regionale ICT-activiteiten in de zorg coördineren,
hopen op een goede afloop: “Iedere arts weet hoe belangrijk het is snel over de juiste patientgegevens te beschikken. Denk aan een spoedgeval van een ‘vreemde’ patient op de huisartsenpost. Dan kunnen minuten, soms zelfs seconden tellen. Met het EPD weten we razendsnel wat we weten moeten. Het ministerie heeft becijferd dat we met het landelijk elektronisch patientendossier jaarlijks 1.600 levens kunnen redden. Als dat geen overtuigend argument is om het in te voeren, wat is het dan wel? Bovendien hebben onze pilots aangetoond dat het EPD volkomen betrouwbaar en veilig is; alles is uitentreuren getest. Dit wetend kun je je toch niet voorstellen dat de Eerste Kamer tegenstemt?”

Bron: Stichting ZEGEN

Vorig artikelRegieraad: Plaatsbepaling dure geneesmiddelen moet beter’
Volgend artikelMedisch specialist wil gewone werkweek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.