Gynaecologen Catharina-ziekenhuis gebruiken nieuwe uitvinding bij ‘shaverprocedure’

Array

Een combinatie van een ‘scheerapparaatje’ en een ‘stofzuigertje’ dat poliepen en kleine vleesbomen ‘opeet en wegzuigt’ uit de baarmoeder. Dat is de Truclear. Deze nieuwe gynaecologische uitvinding wordt sinds twee weken gebruikt in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Voor de behandeling is geen narcose, ruggenprik of operatie nodig. De innovatie is bedacht door het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Bij de ontwikkeling ervan zijn de gynaecologen van het Catharina-ziekenhuis nauw betrokken geweest. Het Catharina-ziekenhuis is het enige Brabantse ziekenhuis dat de Truclear gebruikt. In Nederland wordt de nieuwe uitvinding door drie ziekenhuizen ingezet.


Het Catharina-ziekenhuis gebruikt al enige jaren de zogenoemde ‘shaverprocedure’ waarbij een klein ronddraaiend buisje in de baarmoeder een poliep, kleine vleesboom of placentarest afscheert. Hierna worden de weefsels versnipperd, afgezogen en voor onderzoek naar het laboratorium gebracht om te kijken of het kwaadaardig is of niet. Tot twee weken geleden werd voor de ‘shaverprocedure’ een groot instrument ingebracht waardoor de baarmoederopening moest worden opgerekt tot een diameter van negen mm. Vanwege de pijn was een narcose of ruggenprik bij de patiente noodzakelijk. Per jaar worden meer dan tweehonderd van deze procedures uitgevoerd in het Catharina-ziekenhuis.

Mini-shaver
Om de procedure vrouwvriendelijker en pijnlozer te maken werd een kleinere ‘shaver’ met een diameter van 5,5 mm uitgevonden door gynaecoloog Emanuel van het Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp. Bij de ontwikkeling ervan zijn de gynaecologen van het Catharina-ziekenhuis nauw betrokken geweest. Mede door hun adviezen en betrokkenheid is dit product verder gegroeid naar de huidige vorm. Door deze ‘mini-shaver’ is een narcose, ruggenprik of operatie niet meer nodig. De ‘mini-shaver’ blijkt daarnaast ook in staat om placentaresten weg te halen, ook weer zonder narcose of ruggenprik. Bovendien kan er buiten de operatiekamer gewerkt worden en dat scheelt voor de ziekenhuizen weer gebruik van operatiekamers.

Internationale belangstelling
De ‘mini-shaver’ wordt vooralsnog alleen gebruikt in het Catharina-ziekenhuis, het Spaarne ziekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum. Deze drie ziekenhuizen zijn leidend in kwantiteit en kwaliteit bij het uitvoeren van deze techniek. Uit verschillende Europese landen en de Verenigde Staten komen gynaecologen naar het Catharina-ziekenhuis om mee te kijken met de procedure met de ‘mini-shaver’. Vervolgens kunnen ze de techniek op het skillslab onder nagebootste omstandigheden oefenen.

Recente artikelen