Betere begeleiding na een hartinfarct door de post-infarct polikliniek

Array

Per jaar worden in Nederland meer dan 25.000 mensen met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis opgenomen. Na een hartinfarct en een opname in het ziekenhuis gaat een patient vaak met een onzeker gevoel naar huis. Om de begeleiding van patienten na een hartinfarct verder te verbeteren, zijn de cardiologen van het IJsselland Ziekenhuis gestart met een post-infarct polikliniek.

Wanneer een patient het IJsselland Ziekenhuis na opname weer verlaat, krijgt hij meteen twee vervolgafspraken in het ziekenhuis mee. Binnen één tot twee weken na het ontslag komt de patient op de polikliniek cardiologie terug op het post-infarct spreekuur. Dit spreekuur wordt verzorgd door de verpleegkundig specialist cardiologie. Naast een lichamelijk onderzoek en een ECG geeft de verpleegkundig specialist aanvullende uitleg over het doorgemaakte infarct en over het gebruik van medicatie. Tevens wordt informatie gegeven over een gezonde leefwijze en krijgt de patient hiervoor adviezen mee.

Kort daarna, ongeveer vier tot zes weken na het ontslag uit het ziekenhuis, volgt de controle afspraak bij de cardioloog. Tegelijkertijd volgen patienten na een korte herstelperiode ook een hartrevalidatieprogramma via CAPRI-hartrevalidatie.

Met de post-infarct polikliniek wil het ziekenhuis een stukje gevoel van onzekerheid na het doorgemaakte infarct wegnemen. Meer informatie over een hartinfarct vindt u op de website van de hartstichting: www.hartstichting.nl.

Recente artikelen