Diploma nodig voor houder van Persoonsgebonden Budget: ja of nee?

Array

Clienten die werken met een persoonsgebonden budget (PGB) moeten beschikken over tenminste drie competenties:
1. zij kunnen in woorden aangeven wat hun zorgbehoeften zijn (in vakjargon: hun zorgbehoeften articuleren)
2. zij zijn in staat hun hulpverlener te selecteren uit een groep van aanbieders
3. zij kunnen administratieve handelingen uitvoeren, bijvoorbeeld het aftekenen van een werkbriefje van hun hulpverlener.

Een client kan in dit verband zijn: de patient zelf of diens naaste, bijvoorbeeld de vader van een kind met een verstandelijke beperking. In een gesprek deze week van ondergetekende met een PGB expert kwamen wij erop, dat het verstandig lijkt om van PGB aanvragers te eisen dat zij deze drie competenties of tenminste twee daarvan kunnen uitvoeren. Als dat niet het geval is, zijn zij aangewezen op zorg-in-natura. Door middel van enkele vragen, oefeningen en observaties kunnen indicatiestellers nagaan of deze drie competenties aanwezig zijn. Indien dat het geval is, erkennen zij als het ware de client tot ‘gediplomeerd’ PGB-houder.

Het voordeel van deze diplomering is, dat de ‘firma’s List en Bedrog’ die namens PGB houders deze drie competenties uitvoeren, minder kans krijgen. Het tweede voordeel is, dat minder mensen die een PGB kiezen uit negatieve overwegingen (nl omdat de zorg in natura onvoldoende functioneert) en dat niet kunnen hanteren, niet meer PGB-client worden. Hun oplossing is goede zorg-in-natura. Het derde voordeel is, dat er cursussen mogelijk worden gericht op competentie verhoging van client, die inderdaad leiden tot een soort diploma.
Deze studeerkamergedachte breng ik graag onder de aandacht van u, beste lezers. Zie het als een ballonnetje, dat vast wel elders ook is opgelaten. Wilt u hierop eens reageren, voordat ik een experiment bepleit om het effect ervan op zorggebruik en uitstel van intramurale opname te evalueren? Tot zover dit bericht. Op donderdag 7 april organiseert het Julius Centrum een congres over de toekomst van de indicatiestelling en de AWBZ, de Wmo de Wet op de Jeugdzorg en de Duitse AWBZ.

Per Saldo directeur Arline Saers gaat in op de actualiteit en toekomst van het PGB. Inmiddels is duidelijk dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het PGB willen afschaffen voor de activerende en ondersteunende begeleiding, als die overgaan naar de Wmo.  Wilt u deelnemen aan het genoemde congres?  Wilt u  in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen?  Wilt u uw ervaringen delen met collega’s elders in Nederland in maar liefst twintig workshops? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl, klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen