Traumahelicopters in het Enschedese ziekenhuis: zo kan het niet (kamervragen

Array

In Enschede wordt voor 400 miljoen een gloednieuw ziekenhuis gebouwd, middenin de stad. Bovenop het oude ziekenhuis kan een helicopter landen. Dat is geen luxe, want patienten komen van ver en (ook in Enschede) kan het verkeer goed vast staan.

En nu blijkt dat het traumacentrum wel verplaatst wordt, maar de nieuwe helicopterlandingsplaats komt er niet. Dus wordt een ernstig zieke patient na aankomst in het ziekenhuis straks eerst nog vijf minuten met hoge snelheid door gangen gereden lijkt het. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Gelukkig is het ziekenhuis nog niet gebouwd, daarom stelt CDA snel deze Kamervragen in de hoop dat het opgelost wordt.

Vragen van het lid Omtzigt aan de minister van VWS

1.       Heeft u kennis genomen van het artikel “Elke seconde telt, maar niet in Enschede!”? (http://www.tctubantia.nl/regio/twente/8382330/Traumaheli-mag-niet-landen-op-nieuwbouw-MST.ece)

2.       Klopt het dat na de 400 miljoen kostende nieuwbouw van het ziekenhuis in Enschede de traumahelicopter niet meer vlak bij het traumacentrum landt, maar dat ernstig gewonde patienten tot 5 minuten door gangen gereden moeten worden op een brancard voordat zij in het traumacentrum aankomen?

3.       Deelt u de mening dat de inzet van een dure traumahelicopter, die toch tijdswinst moet boeken hiermee partieel teniet gedaan wordt?

4.       Bent u bereid om uit te zoeken met de betrokken partijen (MST, ADAC en ANWB) hoe deze situatie verbeterd kan worden? Zo nee, wiens verantwoordelijkheid is het dan dat hier een betere oplossing gevonden wordt?

Bron: CDA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen