Eurocommissaris Neelie Kroes voorstander EPD

Array

Terwijl de Eerste Kamer grote twijfels heeft over het EPD, laten voorstanders van het elektronisch patientendossier (EPD) benadrukken de voordelen ervan te zien. Een van die voorstanders is Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale agenda). Zij ziet het als een grote stap voorwaarts, en rept van een pragmatische, veilige en patientgerichte aanpak, zo laat ze in NRC Handelsblad weten.Kroes stelt: „Betere zorg is grotendeels gebaseerd op betere informatie, digitale informatie. Tijdige, complete en accurate medische informatie redt levens, als deze op het juiste moment bekend is bij de juiste mensen. Een digitaal patientendossier is hierbij cruciaal.”

Volgens de VVD-prominent wordt overal in Europa gewerkt aan oplossingen om mensen toegang te geven tot hun essentiele medische gegevens. De Nederlandse aanpak met het EPD is daarbij volgens haar een voorbeeld. „Nederland is een Europees gidsland in modernisering en kwaliteit van de zorg en de implementatie van ICT-toepassingen. Het EPD past in deze traditie.”

De KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) houdt de senatoren voor dat de gegevens in het EPD voor zorgverleners, onder wie de apothekers, cruciaal zijn om iemand de juiste behandeling en medicatie te kunnen geven.

De door de Eerste Kamer gewenste bescheiden start van het EPD, met alleen gegevens over medicijnen, wijzen de apothekers af. Zij reppen van „schijnveiligheid” die dat zou bieden en vinden het van belang dat ook andere informatie, zoals bijvoorbeeld labwaarden, voorhanden is. Dinsdag moet minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de Senaat zien te overtuigen van nut en betrouwbaarheid van het EPD.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen