Ketenzorg is genoeg onderzocht: nu aan de slag

Array

“Wetenschappers, kom uit uw studeerkamers. Stop met het nog verder onderzoeken van modellen van ketenzorg. Ga uw kennis toepassen. Professor Schrijvers, ga een zorgprogramma leiden. We moeten aan de slag: ketenzorg moet de gebruikelijke zorg worden en de gefractioneerde de uitzondering.” Woorden van deze strekking sprak de Duitser Helmuth Hildebrandt, die een veelomvattend zorgprogramma runt in het Zuid Duitse Kinzigtal. (Zie ook het bericht hieronder). Hij sprak deze woorden tijdens het afsluitende debat van het elfde internationale congres op 31 maart en 1 april op de Universiteit van Zuid Denemarken in de plaats Odense. Aan dit congres namen zo’n 200 personen deel, afkomstig uit twintig landen.

Het congres startte met drie overzichtlezingen, gebaseerd op prachtige, robuuste studies over ketenzorg bij COPD, hartfalen en een beroerte. Deze overzichten leidden tot twee bevindingen. Ten eerste, de wetenschap is klaar voor grootschalige implementatie van ketenzorg in Europese landen. Ten tweede de ervaringen met de drie genoemde aandoeningen en met diabeteszorg zijn ook bruikbaar voor minder vaak optredende aandoeningen als cystic fibrosis, MS, ziekte van Parkinson en andere chronische ziekten. Hoofdcomponenten van chronische zorg zijn multidisciplinaire richtlijnen, zelfmanagement bevordering, een geïntegreerd elektronisch patientendossier en een geschikt betaalsysteem, bijvoorbeeld een breed abonnementstarief of Keten DBC’s.

Tijdens workshops werden deze conclusies onderstreept. Er bleek een grote behoefte aan studies over verandermanagement, leiderschap en implementatie. Het duurt te lang voordat goede voorbeelden elders in de zorg worden benut. De Power Point Presentaties van de congresinleiders treft u binnenkort aan op http://www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Internationaal’. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 1 juli organiseert het Julius Centrum een congres over chronische zorg in Nederland. Dat congres heeft de lange titel “Chronische Zorg: Recente nationale en internationale ontwikkelingen in onderzoek, projecten, bekostiging en beleid van ketenzorg en geïntegreerde zorg”. Ook daar is de slogan: we moeten aan de slag. Ketenzorg moet gebruikelijk worden en gefractioneerde zorg de uitzondering. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van vele lokale, nationale en internationale en ziektebeeld gebonden ontwikkelingen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de prachtige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen