Ketenzorg Universiteit is groot succes

Array

Gedurende het elfde internationale ketenzorgcongres in Odense (zie ook het bericht hierboven) informeerden acht promovendi uit zes landen elkaar over de vorderingen met hun proefschrift. Zij kwamen bijeen onder de titel Integrated Care University. Alle bijeenkomsten stonden onder leiding van senior Julius onderzoeker dr. Henk van Stel. Julius promovendus drs. Vincent Busch heeft de vier bijeenkomsten georganiseerd en de promovendi bijeengebracht.

De besproken dissertaties hadden de volgende thema’s: Geïntegreerde zorgpaden in Noorwegen, samenhangende spoedzorg in Portugal, ketenzorg aan dwarslaesie patienten in Italie en proactieve ouderenzorg in Nederland. De meeste studies hadden een ingewikkeld design. Af en toe konden de begeleiders er geen touw aan vastknopen. Opvallend was ook de nadruk op actie-onderzoek, waarbij de onderzoeker zowel de innovatie tot stand brengt als evalueert.

Ondergetekende heeft deze dubbelrol ontraden vanwege de generaliseerbaarheid en de afstandelijkheid: Een onderzoeker mag niet van zijn innovatie gaan houden. Tijdens de afsluitende bijeenkomst in de openlucht op een zonnige campus in Odense bleek grote waardering bij de promovendi voor de Integrated Care University. Volgend jaar in San Marino krijgt het initiatief een vervolg.

Tot zover dit bericht. Op vrijdag 1 juli organiseert het Julius Centrum een congres over chronische zorg in Nederland. Dat congres heeft de lange titel “Chronische Zorg: Recente nationale en internationale ontwikkelingen in onderzoek, projecten, bekostiging en beleid van ketenzorg en geïntegreerde zorg”. Ook daar komen nieuwe studies van promovendi aan de orde. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van vele lokale, nationale en internationale en ziektebeeld gebonden ontwikkelingen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de prachtige brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen