Nieuwe éénmaal daagse gel voor de behandeling van psoriasis

Array

Voor mensen met psoriasis is nu een nieuwe behandeling op voorschrift van een arts beschikbaar, Dovobet® Gel.  De gel smeert makkelijk uit, trekt snel in en is alcoholvrij1. Dovobet® Gel is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met het volhouden van smeren met de bestaande zalven of crèmes om verdikking van de huid, rode plekken, jeuk en schilfers te bestrijden.

Het bestaat uit een heldere en geurloze gel, waarin de werkzame stoffen calcipotriol (een van vitamine D afgeleide stof die de snelheid normaliseert waarmee huidcellen worden geproduceerd) en een krachtige ontstekingsremmer, betamethasondipropionaat (een corticosteroïde) zijn samengevoegd2.  Eénmaal per dag wordt de gel op de psoriasis-plekken aangebracht. Het geneesmiddel wordt volledig vergoed door ziektekostenverzekeraars. Dovobet® Gel wordt geïntroduceerd door LEO Pharma BV, gespecialiseerd in medische behandelingen van huidaandoeningen.

Psoriasis is een chronische huidaandoening en komt voor bij 1 op de 50 mensen. Ruim 70% van de mensen met psoriasis wordt behandeld met crèmes, zalven en/of lotions, maar 73% van hen heeft moeite met het volhouden van de therapie. Uit onderzoek blijkt dat dit voornamelijk te maken heeft met het opbrengen van de bestaande middelen3.

De belangrijkste problemen die patienten ondervinden zijn: onaangename zalf of crème in het gebruik (plakkerig, ruikt vies, lastig op te smeren),  gebrek aan werkzaamheid,  en de lange tijd voordat een zalf of crème goed is ingetrokken. Dit heeft tot gevolg dat o.a. kleding niet makkelijk aan te trekken is, lakens blijven plakken, en er vlekken te zien zijn op meubels. Volgens artsen en patienten is het belangrijk dat een geneesmiddel voor psoriasis makkelijk te smeren is en gebruiksvriendelijk. De transparante en geurloze Dovobet® Gel is éénmaal per dag aan te brengen en wordt goed verdragen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen