Nederland bezoekt Kaiser Permanente en Minneapolis, nog plaatsen vrij

Array

Vergrijzing en de groei van het aantal chronisch zieken zetten de zorg op de kop. En dat in tijden van bezuiniging waarbij ook onderscheid in kwaliteit en veiligheid hoog op de agenda staan van overheid, zorgverzekeraars en patienten. Het veld heeft behoefte aan visie(ontwikkeling) over hoe de eerste, tweede en derde lijn er uit moeten komen te zien. Daarom organiseert dr. Henk van der Steeg een studiereis naar Kaiser Permanente in San Francisco en naar Minneapolis.

Naar Kaiser Permanente omdat men daar de eerste en de tweede lijn succesvol heeft geïntegreerd, kwaliteit hoog in het vaandel heeft en de patient intensief bij de eigen zorg betrekt (Health2.0). Naar Minneapolis omdat daar het Veteran Medical Center en de Minnesota Hospital Association een voortrekkersrol vervullen op zowel het gebied van de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn als van kwaliteit en veiligheid. Ze weten te voorkomen dat zorgverleners ‘turfsmurfen’ worden en betrekken patienten intensief bij het inkopen van veilige en kwalitatief goede zorg.

De reis is bedoeld voor de ziekenhuizen, eerste lijn, zorgverzekeraars, GGZ, openbare gezondheidszorg (GGD) en beleidsmakers. Het aantal deelnemers is maximaal dertig. U kunt u opgeven of verdere informatie ontvangen over deze reis bij Henk van der Steeg [email protected].
Guus Schrijvers

Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen