Ziekenhuis Bernhoven organiseert patiëntensymposium over zorg rond Multiple Sclerose

Array

Op 1 december 2010 is ziekenhuis Bernhoven gestart met een speciaal poliklinisch spreekuur voor mensen met Multiple Sclerose (MS). Voor patiënten, hun partner en andere geïnteresseerde naasten organiseren de neurologen en MS verpleegkundigen van ziekenhuis Bernhoven op 19 mei een minisymposium. Dit minisymposium vindt plaats in de kapel van ziekenhuis Bernhoven, locatie Oss vanaf 10.30 uur tot 13.00 uur.
Verschillende sprekers waaronder de neuroloog, revalidatie-arts, uroloog, ms-verpleegkundige en andere hulpverleners geven uitleg over de zorg voor MS patiënten in ziekenhuis Bernhoven. Bovendien willen de behandelaars en zorgverleners graag met de patiënten in gesprek om op die manier ervaringen, wensen en ideeën van patiënten te gebruiken om de zorg voor MS patiënten waar mogelijk op een nog hoger peil te brengen.
Het minisymposium is tevens de opmaat naar de start van een regionaal MS centrum dat eind september in de regio van start moet gaan. In dit centrum werkt ziekenhuis Bernhoven samen met de de ziekenhuizen van Geldrop, Helmond en Eindhoven. In het MS centrum gaan de neurologen, revalidatie-artsen, MS-verpleegkundigen en andere hulpverleners samenwerken. Zij bundelen hun kennis en ervaring, en hanteren dezelfde protocollen zodat de kwaliteit van MS zorg regionaal nog beter wordt.
Wie deel wil nemen aan dit symposium, kan zich tot 12 mei aanmelden via [email protected] o.v.v. uw naam en adres en aantal personen, of bellen naar het Patiënten Service Bureau van ziekenhuis Bernhoven: 0412-621120.
MS in het kort
Multiple Sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De woorden multiple sclerose betekenen: ‘verharde plekken die op meerdere plaatsen voorkomen’ (multiple = meervoudig; sclero = hard). Bij multiple sclerose ontstaan verharde plekken in het centrale zenuwstelsel, waarin de cellen van het zenuwstelsel zijn aangetast. Door deze verhardingen ontstaan verstoringen in de zenuwgeleiding. Dit kan een groot aantal verschillende klachten veroorzaken. De precieze oorzaak van MS is niet bekend. MS komt vaker voor in koude dan in warme landen en vaker bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte verloopt bij iedereen anders. Meestal wisselen periodes van verergering en periodes van verbetering van de klachten elkaar af. MS kan veel verschillende klachten met zich meebrengen, maar is niet dodelijk of besmettelijk.
Het verloop van de ziekte is bij iedereen anders. Het is dan ook niet gemakkelijk om te voorspellen hoe de ziekte bij de individuele patiënt verloopt. De ziekte brengt veel klachten met zich mee maar niet alle klachten treden bij iedereen op, ook hier geldt dat dit moeilijk te voorspellen is. Meer informatie over MS vindt u op www.msvereniging.nl

Recente artikelen