89% van de vrouwen in Nederland wil verruiming van euthanasiewet

0
188

Bijna negen op de tien vrouwen in Nederland zijn voor een verruiming van de huidige euthanasiewet. Ze vinden dat euthanasie een recht van de patient zou moeten zijn. En ruim driekwart wil ook de mogelijkheid van euthanasie bij een voltooid leven. Deze opvallende resultaten blijken uit een enquête van het weekblad Margriet.

In de huidige wetgeving is euthanasie toegestaan wanneer de patient ondraaglijk en uitzichtloos lijdt en de arts voldoet aan vastgestelde zorgvuldigheidseisen. Een arts kan een verzoek om euthanasie weigeren, ook als de aanvrager hiervoor wel in aanmerking komt. De grote meerderheid van de ondervraagden is het met die regeling niet eens: 89% vindt dat euthanasie een recht van de patient zou moeten zijn.

Voltooid leven
Maar de vraag om euthanasie komt niet alleen van mensen die terminaal ziek zijn. Wat als je vindt dat je leven voltooid is? Ruim driekwart van de ondervraagden (77%) vindt dat je dan ook recht zou moeten hebben op euthanasie. Onder een voltooid leven beschouwen de geenquêteerden verlies van geheugen/dementie (74%), gevolgd door verlies van primaire levensfuncties, zoals zelfstandig lopen of controle over de blaas (54%), niet langer in staat zijn zelfstandig te wonen (27%) en eenzaamheid (24%).

Nog meer opmerkelijke cijfers
-91% van de ondervraagden kan zich voorstellen ooit zelf euthanasie te zullen overwegen
-82% vindt dat euthanasie mogelijk moet zijn voor psychiatrische patienten die ondraaglijk en uitzichtloos lijden
-88% is voor de mogelijkheid van euthanasie bij mensen met vergevorderde dementie, als die daartoe vooraf een wilsverklaring hebben getekend

Religie of angst
Redenen die genoemd worden tegen euthanasie (10% van de ondervraagden) zijn vaak religieuze overwegingen en de angst dat euthanasie het erg eenvoudig maakt om uit het leven te stappen, waardoor mensen daar sneller toe zullen overgaan.

De enquête van Margriet is uitgevoerd onder 1970 Nederlandse vrouwen. Het complete onderzoek is te lezen in Margriet 17, die vanaf 22 april in de winkel ligt.

Bron: Sanoma Media

Vorig artikelOns bewustzijn is inefficiënt en ineffectief
Volgend artikel‘Geneeskunde discrimineert ouderen’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.