Meer kans op depressie en psychose bij allochtonen

Array

De geestelijke gezondheid van niet-westerse allochtonen in Nederland blijkt slechter te zijn dan van autochtone Nederlanders, zo blijkt uit een Retrospectief cohortonderzoek. De onderzoekers vergeleken het risico op psychiatrische behandeling voor een stemmingsstoornis of een psychotische stoornis tussen autochtonen en allochtonen in de stad Utrecht. Ook werd de 1-jaarsprevalentie van psychotische stoornissen bij autochtonen en allochtonen van de eerste generatie geschat.

Uit het onderzoek bleek dat allochtonen vaker een behandeling wegens een depressieve stoornis hadden gekregen. In de periode 2002-2006 was verhoogd deze voor Turkse relatief risico.  Maar ook bij Marokkaanse  en Surinaamse Nederlanders. Het risico op behandeling voor een bipolaire stoornis was alleen significant verhoogd voor Turkse Nederlanders van de tweede generatie. Het risico op behandeling wegens een psychotische stoornis was bij de eerste generatie verhoogd voor Surinaamse Nederlanders en Marokkaans-Nederlandse mannen. Voor Turkse, Marokkaanse en Surinaamse Nederlanders van de tweede generatie was het risico 6-9 keer hoger dan voor autochtone leeftijdsgenoten. De 1-jaarsprevalentie van psychotische stoornissen was onder mannen geboren in Suriname (2,1%) of Marokko (1,2%) hoger dan onder autochtone mannen (0,5%). Voor allochtonen van de eerste of tweede generatie uit Belgie, Frankrijk, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk was het risico op een depressieve, bipolaire of psychotische stoornis niet significant verhoogd.

Onderzoekers: Jean-Paul Selten, Wijnand Laan, Ralph Kupka, Hugo Smeets en Jim van Os

Bron: NtvG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen