Gezondheidsklachten door de eikenprocessierups

Gemeente Echt-Susteren
De eerste eikenprocessierupsen zijn weer gesignaleerd. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen vervelende gezondheidsklachten geven. In dit artikel komen de volgende items aan bod, namelijk: Wat kunt u doen als u klachten heeft? En hoe kunt u problemen voorkomen?

De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de toppen van vooral eikenbomen legt. Vanaf april-begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom, maar na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen âs nachts in processie op zoek naar voedsel. Vandaar de naam eikenprocessierups.

Gezondheidsklachten
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de microscopisch kleine brandharen die de rups na de derde vervelling krijgt. De brandharen zijn pijlvormig met weerhaakjes die gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals:
* (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid die een ontsteking van de huid kunnen veroorzaken;
* rode, dikke en/of ontstoken ogen;
* een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid;
* algemene klachten zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.
De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.

Wat is eraan te doen?
Bent u in aanraking gekomen met de brandharen van de rups, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na de blootstelling met plakband te strippen, om zo alle brandharen te verwijderen. Vervolgens de huid goed wassen en de ogen goed spoelen met lauw water.

Aangezien de brandharen moeilijk uit kleding te verwijderen is, is het noodzakelijk om de kleding heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kan een zalf op basis van menthol, aloe vera of calendula verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkom je problemen?
* Zorg voor een goede bedekking van de hals, armen en benen als u een bezoek brengt aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt. Ga niet op de grond zitten en probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden.

* Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Indien in uw omgeving de eikenprocessierups voorkomt, laat kinderen dan niet op het gazon spelen. Hou zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat speelgoed niet buiten liggen.

* Vermijd wegen waar eikenbomen met veel (nesten met) eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, welke kunnen verwaaien.

* Heeft u in uw eigen tuin te maken met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij uw gemeente.

Meer weten?

Voor verdere informatie kunt u de website van GGD Limburg-Noord raadplegen (www.ggdlimburgnoord.nl).
Indien u dan nog aanvullende vragen heeft over eikenprocessierups, kunt u contact opnemen met team Milieu (tel. 077-8504848) of mailen naar: [email protected]

Voor nadere informatie over bestrijding en aanpak van overlast kunt u terecht bij uw gemeente.