Inspectie plaatst twee thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft twee thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht geplaatst: Vivium Thuiszorg regio Blaricum Eemnes Laren te Laren en IdeaalZorg in Utrecht. De inspectie constateerde structurele tekortkomingen in de kwaliteit van de zorg en risico op schade voor clienten. Bij Vivium Thuiszorg zijn er problemen met medicatieveiligheid en IdeaalZorg is een nieuwe organisatie met onvoldoende kennis van thuiszorg.

Vivium Thuiszorg te Laren
Vivium Thuiszorg regio Blaricum Eemnes Laren (BEL) is onderdeel van de Vivium Zorggroep en biedt gespecialiseerde thuiszorg. In 2010bezocht de inspectie Vivium Thuiszorg BEL in het kader van het brede onderzoek naar de medicatieveiligheid in de langdurige zorg en de zorg thuis. Tijdens dat bezoek constateerde de inspectie dat de medicatieveiligheid bij Vivium onvoldoende op orde was. Zo bleek bij de medicatieopdracht dat vooruitlopend op een schriftelijk opdracht van de arts, de dosering al werd aangepast. Het medicatieoverzicht was handgeschreven, met grote kans op fouten. Bij het toedienen werd medicatie niet per tijdstip en geneesmiddel afgetekend. De inspectie gaf de organisatie de opdracht om een plan van aanpak voor verbetering op te stellen.

 

Bij een vervolgbezoek bleken de risico’s nog steeds hoog. Vivium moest daarom het plan van aanpak aanscherpen. Inapril 2011 bracht de inspectie een tweede vervolgbezoek. Ook toen bleek de situatie nog niet op orde. Omdat Vivium er niet in is geslaagd de noodzakelijke verbeteringen voor elkaar te krijgen, heeft de inspectie nu verscherpt toezicht ingesteld. Dit geldt voor een periode van vier maanden.

 

IdeaalZorg te Utrecht
IdeaalZorg is een thuiszorgorganisatie in Utrecht en verleent zorg als onderaannemer van IntermediCare Thuiszorg/Progeria Zorggroep. De organisatie fungeert ook als schoonmaakbedrijf. IdeaalZorg beschikt echter over onvoldoende kennis van thuiszorg en voldoet niet aan een aantal wettelijke eisen. Ook ontbreken randvoorwaarden die belangrijk zijn voor het bieden van verantwoorde zorg. Er waren bijvoorbeeld geen protocollen voor medicatie en voor de uitvoering van risicovolle en voorbehouden handelingen. Bovendien was er geen opleidingsplan voor medewerkers en geen bekwaamheidstoetsen voor voorbehouden handelingen. Verder heeft IdeaalZorg geen klachtencommissie en geen klachtenregeling, wat verplicht is volgens de Wet klachtrecht clienten zorgsector. Daarnaast was de medezeggenschap niet geregeld.

De inspectie constateert dat IdeaalZorg geen verantwoorde zorg levert en dat er kans bestaat op schade voor clienten. Daarom stelt de inspectie IdeaalZorg onder verscherpt toezicht, voor een periode van drie maanden.

 

De inspectie volgt beide thuiszorgorganisaties nauwlettend tot de noodzakelijke verbeteringen gerealiseerd zijn. Mocht dit niet lukken, dan zal de inspectie bestuursrechtelijke maatregelen nemen.

Meer informatie

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen