PCOB en Unie KBO pleiten voor ruimte voor levensvragen

Array
Dit is een origineel bericht van PCOB
Vandaag houdt de Vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid een rondetafelgesprek over de vraag of stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten, gelegaliseerd moet worden. Ook de ouderenorganisatie PCOB neemt, mede namens de Unie KBO, deel aan dit gesprek. Beide organisaties kunnen niet meegaan met de voorstellen in het conceptwetsvoorstel van de initiatiefgroep ‘Uit vrije wil’.

Legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten, betekent een verruiming van de huidige euthanasiewetgeving. Wat de PCOB en de Unie KBO betreft, staat de huidige euthanasiewet niet ter discussie. De ouderenorganisaties vinden dat de juridische benadering deze problematiek teveel domineert. Er wordt nauwelijks gesproken vanuit een sociale, ethische of spirituele invalshoek. Zij vinden het vraagstuk van ouderen die hun leven voltooid achten, in de eerste plaats een existentieel vraagstuk, dat te maken heeft met grote levensvragen van ouderen. Dit probleem vraagt om een brede benadering en bezinning van samenleving.

Betrokken zorg
In de huidige maatschappij gaat teveel aandacht uit naar efficiency en prestaties en wordt te weinig geld vrijgemaakt voor aandacht aan levensvragen. PCOB en UnieKBO vinden het jammer dat de vraag naar voltooid leven nogal eens voort komt uit een ervaren tekort in toewijding en aandacht voor de medemens. Daarom pleiten we nadrukkelijk voor betrokken zorg, waarbij professionele hulpverleners juist aandacht kunnen schenken voor de levensvragen van mensen.

Centra voor levensvragen
Daarnaast moet meer toegankelijke informatie voorhanden zijn over onderwerpen als versterven, wel of niet reanimeren, palliatieve sedatie, of wilsverklaringen. In die situaties waarin sprake is van ondraaglijk lijden, dient extra aandacht uit te gaan naar de patient, maar ook naar de familie en andere mantelzorgers, die het vaak zwaar hebben in hun begeleidende (en soms verzorgende) taak.

Daarom pleiten Unie KBO en PCOB voor centra voor ouderen en levensvragen, verspreid over het land. In Nijmegen functioneert nu al een dergelijk centrum, met betrokkenheid van zowel vrijwilligers als professionals. Daar zijn goede ervaringen opgedaan. Beide ouderenorganisaties zijn betrokken bij levensvragen en willen hun bemoeienis op dit vlak verder uitbreiden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen