RIZIV-cijfers kloppen niet

Array

Nieuw-Vlaamse Alliantie
“De cijfers van het RIZIV over de regionale uitgaven in de gezondheidszorg kloppen niet.” Dat stelt N-VA-senator dr. Louis Ide naar aanleiding van een artikel in ‘De Specialisten’ vandaag. “Hoe het RIZIV precies aan haar ‘gestandaardiseerde’ cijfers komt, is al langer voor iedereen een raadsel. Maar volgens mij kunnen ze er nu zelf ook niet meer aan uit. Hoe verklaar je anders dat het RIZIV in twee op elkaar volgende rapporten totaal verschillende cijfers publiceert voor het jaar 2006?”

De uitgaven zouden in Vlaanderen volgens de laatste cijfers van het RIZIV als enige boven het landelijke gemiddelde liggen. “In werkelijkheid geeft Vlaanderen jaarlijks zo’n half miljard euro minder uit”, reageert Ide. “Natuurlijk moet je zo’n cijfer in de juiste context bekijken. Maar welke hogere wiskunde het RIZIV gebruikt om plots te gaan concluderen dat Vlaanderen meer uitgeeft dan Brussel en Wallonie, is niet duidelijk. De criteria die het RIZIV gebruikt om haar cijfers te standaardiseren zijn op z’n minst ondoorzichtig en volgens mij ook totaal verkeerd.”

Bovendien blijkt uit dit laatste rapport dat het RIZIV zelf niet meer zo zeker is van haar cijfers. De uitgaven voor 2006 die door het RIZIV werden gepubliceerd in een lijvig rapport van 188 bladzijden in 2009^ zijn immers niet dezelfde als diegene die voor datzelfde jaar 2006 in dit rapport van 2011^ – van nog amper 9 bladzijden – aan bod komen. “Op het eerste zicht lijken die paar euro’s per kop verschil voor het jaar 2006 (zie tabel als bijlage) niet veel, maar als je het verschil uitrekent voor heel Vlaanderen gaat het al snel om 36 miljoen euro, of 1,5 miljard oude franken”, stelt Ide.

Het is echter de conclusie die de voormalige kabinetschef van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS), Renaud Witmeur, aan deze twijfelachtige cijfers verbindt, die nog het meest de wenkbrauwen doet fronsen: “(…) de medische consumptie van de Belgen (anno 2011) globaal genomen dezelfde is. Of ze nu in Aarlen, Brussel of Veurne wonen. Er is geen enkele gedocumenteerde aanwijzing van overconsumptie in een regio waardoor de eis tot splitsing van de gezondheidszorg gerechtvaardigd zou zijn”, klinkt het in het interview. Een stelling waarmee Witmeur totaal voorbij gaat aan het feit dat er in dit land wel degelijk twee zorgculturen bestaan, ondanks het feit dat het beleid federaal gevoerd wordt. “Kort gesteld is de huisarts Vlaams en het ziekenhuis Franstalig”, zegt Ide. “Zelfs al waren er geen uitgavenschillen, dan nog zou onze conclusie dus dezelfde zijn. Het is alleen vreemd dat zulks de Franstaligen niet over de streep trekt. Want als ze echt geloven dat er geen uitgavenverschillen zijn, vanwaar dan die enorme angst om te ‘verarmen’ bij de minste hervorming?”

www.riziv.be/information/nl/studies/study44/pdf/reportNL.pdf www.vlaamsegezondheidszorg.com/artikel/riziv-studie-2011 Bijlage: application/pdf icon Uitgaven RIZIV 2006.pdf

Auteur(s): Louis Ide, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie vanpeel n-va be

Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen