Nederlanders niet goed op de hoogte van vaccinaties nodig voor vakantielanden

Array

De Nederlandse vakantieganger gaat steeds verder van huis op vakantie. Veel mensen vergeten in hun enthousiasme dat er in deze verre oorden, maar ook in landen dichter bij huis vreemde ziektes heersen. Wanneer je op reis gaat kun je een reizigersziekte oplopen. In opdracht van Gezond op Reis heeft TNS NIPO een onderzoek uitgevoerd over de kennis van Nederlanders over reizigersziektes. Uit dit onderzoek is gebleken dat malaria volgens een ruime meerderheid van de Nederlanders (67%) reizigersziekte nummer 1 is. Buikloop, diarree en maag-darmklachten (33%) en hepatitis (32%) worden ook door (bijna) een derde van de Nederlanders genoemd. Vrijwel alle Nederlanders hebben wel eens van hepatitis A (94%) of B (96%) gehoord.

De manieren waarop men hepatitis op kan lopen zijn minder goed bekend onder Nederlanders. Het is vooral onduidelijk voor Nederlanders dat besmetting met hepatitis A op een heel andere manier plaatsvindt dan besmetting met hepatitis B. Hepatitis A wordt veroorzaakt door slechte hygiene van voedsel en sanitaire voorzieningen. Hepatitis B kun je oplopen door onbeschermd seksueel contact of via besmet bloed. Besmetting met hepatitis B komt ook voor via niet hygienische accupunctuur, tatoeage en piercing of door het gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes en tandenborstels.
Opvallend is dat ruim de helft van de Nederlanders niet weet dat er vaccinaties tegen hepatitis A en B bestaan om te voorkomen dat je besmet wordt. De meeste Nederlanders zouden zich wel laten vaccineren tegen hepatitis als men op vakantie gaat naar landen waar hepatitis veel voorkomt.
Bijna de helft (48%) van de Nederlanders denkt niet goed op de hoogte te zijn van vaccinaties die nodig zijn voor de verschillende landen. Vierentachtig procent van de Nederlanders weet overigens wel waar men terecht kan voor informatie over vaccinaties.

Malaria volgens ruim twee derde (67%) van de Nederlanders een typische reizigersziekte
Malaria wordt door ruim twee derde van de Nederlanders spontaan genoemd als reizigersziekte.
Vrijwel alle Nederlanders hebben ook wel eens van hepatitis A of B gehoord. Echter slechts één op de tien van de Nederlanders zegt veel te weten over hepatitis A of B. Een ruime meerderheid van de ondervraagde Nederlanders zegt weinig tot geen kennis te hebben over zowel hepatitis A als B. Nederlanders werkzaam in de gezondheidszorg en Nederlanders die gevaccineerd zijn tegen hepatitis A of B zijn over het algemeen beter bekend met hepatitis.

Malaria is de meest voorkomende ernstige infectieziekte die wordt overgedragen door muggen. Er zijn verschillende vormen van malaria, waarvan malaria tropica de meest gevaarlijke vorm is en ernstig (dodelijk) kan verlopen. Daarom is het belangrijk dat in gebieden waar de malariamug voorkomt, mensen zich beschermen tegen muggenbeten en malariatabletten gebruiken.

Hepatitis A is een infectie van een virus van de lever en wordt voornamelijk overgedragen via met ontlasting besmet voedsel of drinkwater. Het virus kan in het voedsel en drinken komen, als na het bezoek aan het toilet en voor het eten de handen niet gewassen worden. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygienische omstandigheden slechter zijn.

Hepatitis B is een ernstige infectie van de lever. Dit virus is niet overdraagbaar door lucht, voedsel of water, maar is alleen overdraagbaar van mens op mens. Hepatitis B kan men oplopen door onbeschermd geslachtscontact of bloedcontact (naalden, bloedtransfusie).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen