Kinderen met psychische problemen bewegen slecht

Array

Emotionele en gedragsproblemen bij kinderen gaan vaak samen met zwakke motorische vaardigheden en een lage fysieke fitheid. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Claudia Emck. De door haar onderzochte kinderen hebben bijvoorbeeld moeite met hardlopen, springen, hinkelen, ballen gooien en vangen. Ook zijn ze minder sterk, snel en lenig, ze hebben een slechter evenwichtgevoel en een zwak uithoudingsvermogen. Emck promoveert 26 mei aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de VU.

Emck: “Vaak hebben deze kinderen ook minder zelfvertrouwen dan andere kinderen. Het is daarom voor hen extra moeilijk om mee te doen met spelen en sporten met leeftijdsgenoten, waardoor zij extra risico lopen om bewegingsarmoede – en daarmee verband houdende gezondheidsproblemen zoals overgewicht en diabetes – te ontwikkelen. In de huidige behandeling van kinderen met emotionele en gedragsproblemen is er nog weinig aandacht voor bewegingsproblemen”.

Het onderzoek van Emck maakt duidelijk dat bewegingsonderzoek en psychomotorische therapie moeten worden opgenomen in het behandelaanbod voor kinderen met emotionele en gedragsproblemen. Bovendien beveelt zij aan om kinderen met grote problemen op motorisch gebied te screenen op psychische problemen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen