René Medema nieuwe voorzitter Raad van Bestuur NKI-AVL

Array

Prof. dr. René Medema wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur en directeur Wetenschapsbeleid van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, zo heeft de Raad van Toezicht van het NKI-AVL besloten. René Medema volgt prof. dr. Ton Berns (1945) op die het instituut de afgelopen 12 jaar heeft geleid. Op 1 oktober zullen Medema  en de medewerkers van zijn onderzoeksgroep in dienst treden van het NKI-AVL. Per 1 januari 2012 zal Medema alle bestuurlijke taken van Ton Berns overnemen.

René Medema (1964) is momenteel hoofd van het Laboratorium Experimentele Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de werking van de celcyclus checkpoints, die zorg dragen voor betrouwbare segregatie van chromosomen tijdens de celdeling. Fouten in dit proces zijn een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van kanker. René Medema is geen onbekende in het NKI-AVL; hij was van 2001 tot 2005 al werkzaam als projectleider binnen de Research.

Het NKI-AVL staat de komende jaren voor een aantal grote ontwikkelingen en uitdagingen. Het onderzoek van het NKI-AVL is eind 2009 door een KNAW ingestelde internationale commissie beoordeeld en werd daarbij tot de top in de wereld gerangschikt. De omstandigheden waarbinnen het wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt, worden vanwege het huidige financiele klimaat echter steeds moeilijker en het is lastig voldoende middelen vrij te maken voor behoud en verbetering van de benodigde infrastructuur voor het onderzoek. Die infrastructuur is essentieel gebleken voor al het vernieuwende kankeronderzoek waarmee het NKI-AVL internationaal bekendheid heeft verworven en is belangrijk gebleken bij het verder verbeteren van de behandelmethoden en effectievere toepassing van beschikbare medicijnen. Het verkrijgen van meer financiele middelen voor de uitvoering van onderzoek op topniveau is daarom een belangrijke uitdaging voor de komende jaren.

Mede vanwege de toename van het aantal patienten met kanker zal het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, onderdeel van het NKI-AVL, tot 2020 naar verwachting met zeker 50% groeien. Met ziekenhuizen in Hoofddorp en Hilversum zijn intentieverklaringen getekend  om de komende jaren radiotherapiesatellieten te vestigen. Inmiddels is de eerste paal geslagen van een vestiging van de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis bij het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.

Een andere ontwikkeling binnen het NKI-AVL is de vestiging van het Nationaal Kinderoncologisch Centrum op het terrein van het NKI-AVL. Het NKOC heeft in 2010 zijn voorkeur voor deze locatie uitgesproken. De plannen worden op dit moment verder uitgewerkt.

Prof. dr. Berns blijft ook na 1 januari 2012 als onderzoeker betrokken bij het NKI-AVL. De groep waar hij leiding aan geeft houdt zich bezig met het vinden van mogelijke behandelmethoden tegen longkanker en borstvlieskanker, twee kankervormen die op dit moment nog bijna niet te genezen zijn. Voor zijn onderzoek heeft Prof. Berns in 2008 uit handen van Hare Majesteit Koningin Beatrix de KWO-prijs mogen ontvangen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen