Verloskundigen willen opleiding op universitair niveau

Array

81% van de verloskundigen steunt de ontwikkeling van een verloskunde opleiding op universitair niveau. Dat blijkt uit een peiling onder alle 503 verloskundige praktijken in Nederland, uitgevoerd door de afdeling Midwifery Science van VUmc. Het is de eerste omvangrijke peiling over dit onderwerp. De resultaten uit dit onderzoek ondersteunen het voorstel die de beroepsvereniging KNOV en de huidige opleidingen in Maastricht en Amsterdam/Groningen in januari gezamenlijk indienden bij het ministerie van OC&W. Daarin adviseren ze om de huidige hbo bacheloropleiding om te vormen tot een volledige universitaire bachelor- en masteropleiding van 4,5 jaar.

De nieuwe opleiding levert verloskundigen die gekwalificeerd zijn om zowel in de eerstelijn te werken als in de kliniek. Dit bevordert continuïteit van zorg voor moeder en kind, vermindert overdrachtsmomenten en verbetert de samenwerking in de verloskundige keten. Het nieuwe profiel maakt de verloskundige tot een gelijkwaardige partner in een integraal werkend team van verloskundigen en gynaecologen.

Voorzitter van de KNOV, Angela Verbeeten, is blij verrast met de uitslag. “Als verloskundige beroepsorganisatie zijn we al langer van mening dat een initiele wetenschappelijke opleiding goed is voor de verloskundige zorg in Nederland. De uitkomsten van het nieuwe onderzoek onderstrepen dat we daar niet alleen in staan, maar dat er binnen de beroepsgroep een breed draagvlak bestaat voor dit plan.”

Bijna 89% van de verloskundigen vindt dat de universitaire opleiding nodig is om de wetenschappelijke onderbouwing van de verloskunde te versterken. Daarnaast denkt 59% van de verloskundigen dat de nieuwe opleiding goed is voor de zorg aan moeder en kind. Uit de peiling blijkt tenslotte dat 57,9% van de verloskundigen verwacht dat hun beroepsperspectief zal verbeteren als de opleiding academisch wordt. Een groot aantal verloskunde studenten weet tijdens de studie al dat ze in het ziekenhuis willen gaan werken. In de huidige opzet kan dat alleen door, na het behalen van hun basisdiploma, een vervolgopleiding te doen.

De opleidingen hopen in het studiejaar 2012-2013 met de nieuwe opleiding te mogen starten. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageert naar verwachting in juni op het voorstel.

Bron: KNOV & VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen