Wel rechten, geen mogelijkheden voor cliënten zorg

Array

Het kabinet wil de rechten van clienten in de zorg versterken. Maar kleedt de mogelijkheden van clienten tegelijkertijd uit. Dat constateren elf landelijke organisaties in de (langdurende) zorg. Deze organisaties pleiten er voor de zorg werkelijk toekomstbestendig te maken. De organisaties hebben al eerder een prachtig plan gepresenteerd hoe de (langdurende) zorg beter, duurzamer en clientgerichter te maken. En daarmee kosten te besparen.

Vandaag heeft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer de beleidsagenda voor de langdurende zorg verwoord. En kondigt daarin een aantal maatregelen voor de langdurende zorg aan. Elf landelijke organisaties in de (langdurende) zorg zien dat de maatschappij verandert. De vergrijzing zet zich voort, de hoeveelheid geld is beperkt en er is onvoldoende personeel.

Juist daarom is het noodzakelijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Ook als iemand ziek en kwetsbaar wordt. Juist dan is het noodzakelijk dat mensen ondersteuning krijgen om zin te blijven geven aan hun leven zodat ze vanuit een gevoel van eigenwaarde kunnen participeren. Mensen ondersteunen om zelf zo verantwoordelijk mogelijk te zijn voor hun leven, is misschien wel de belangrijkste taak van de zorg. Gezondheidszorg doet dan wat het woord zegt: zorgen voor gezondheid. En daarmee levert de zorg een bijdrage aan een gezonde samenleving.

Omdat we allemaal verschillende mensen zijn, zijn ook de oplossingen voor iedereen anders. Oplossingen, die lang niet altijd in het zorgdomein liggen. Wij pleiten daarom voor het beschikbaar stellen van goede clientondersteuning voor alle doelgroepen. Mensen die dat nodig hebben moeten hulp kunnen krijgen bij het maken van keuzes. Daarnaast kan er geld bespaard worden door de mens en niet de verschillende wetten als basis te nemen. Bij de zorginkoop zouden individuele wensen en behoeften de basis moeten zijn.

In de brief van het kabinet zien wij weinig terug van deze diversiteit. De regisseursrol ligt eenzijdig bij de verzekeraar en een deel bij gemeenten. Wij zien zeker een rol voor gemeenten en verzekeraars weggelegd, maar vinden dat het individu met alle levensdomeinen de basis moet vormen.

Het is een stap terug als het PGB voor 90 procent wordt afgeschaft. Het is de vraag of dat tot een besparing leidt. Voor een PGB is de financiele vergoeding van de zorgkosten lager dan voor zorg in natura. En de keuzevrijheid wordt een stuk minder.

Daarbij maken we ons ook grote zorgen over de kosten van de versnippering en de almaar toenemende bureaucratie. Schotten tussen de levensdomeinen blijven in stand of nemen zelfs toe. Medewerkers in de zorg zijn steeds meer tijd kwijt met het invullen van lijstjes. De bureaucratie neemt steeds ernstigere vormen aan.

Onze elf organisaties pleiten voor een rigoureuze verandering in de langdurende zorg. Alleen dan kunnen we met elkaar de zorg toekomstbestendig en betaalbaar houden. We hebben daar eerder een mooi plan voor gepresenteerd: eigen regie maakt zorg beter voor minder geld. Daarin doen we belangrijke voorstellen, waarmee zorg en welzijn beter aansluiten bij de wensen van mensen. En er met hetzelfde geld ook nog eens meer zorg verleend kan worden.

De Vaste commissie VWS heeft het kabinet verzocht onze voorstellen mee te nemen in de brief. Wij zien helaas weinig van onze voorstellen terug in de brief. Wij verzoeken het kabinet dringend alsnog onze ideeen te betrekken bij de toekomst van de zorg. En bij de andere uitwerking van de plannen een deel van het extra geld voor de zorg beschikbaar te stellen voor innovatie. Want meer van hetzelfde leidt niet tot langdurende zorg die toekomstbestendig is.

NB. De elf organisaties zijn onderdeel van de maatschappelijke alliantie ‘Eigen Regie’:
ACTIZ, BTN, CG-Raad, CSO, LOC, MEZZO, MEE, NPCF, LPGGZ, PlatformVG, Per Saldo

Bron: LOC Zeggenschap in Zorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen