Oorzaak EHEC nog steeds speculatief

Array

Terwijl definitief bewijs van een laboratorium ontbreekt nog. Wordt door de Duitse autoriteiten nu afgeraden om taugé en andere gekiemde groenten als erwten, linzen en bonen te eten. Eerder werden komkommers gezien als de mogelijke verspreidingsbron van de agressieve EHEC-bacterie in Duitsland, nu moeten andere groente het ontgelden. De minister van Landbouw van deelstaat Nedersaksen, Gert Lindemann zegt dat deze keer de aanwijzingen volgens de regionale autoriteiten zó overduidelijk, dat het ministerie burgers aanraadt voorlopig geen van deze verdachte producten meer te eten. Deze uitspraken zijn wederom gebaseerd op speculaties zonder deugdelijk laboratorium onderzoek.

“Een bedrijf bij de plaats Uelzen in het oosten van Duitsland zou een medewerker in het bedrijf hebben die aan EHEC lijdt??? Ook blijft men, zonder bewijs, spitten in het restaurant Kartoffelkeller in Lübeck. En de onderzoekers hebben nu hun zinnen gezet op de leveranciers van het restaurant. Een vierde verdenking richt zich op  de havendagen in Hamburg. Het restaurant in Lübeck doet z’n inkopen bij een groothandel in deze Duitse stad. Hamburg ligt midden in het gebied waar mensen zijn besmet met EHEC. Begin mei hebben 1,5 miljoen mensen daar gegeten en gedronken tijdens de havendagen. Zo zou de EHEC-bacterie zich massaal verspreid kunnen hebben.

Maar alle onderzoeken hebben nog geen duidelijk bewijs opgeleverd van de oorzaak van de EHEC besmettingen. Op dit moment adviseert de Duitse minister van Gezondheid om naast kikkererwten, kiemgroente en taugé ook geen rauwe groenten te eten, vooral geen komkommers, tomaten en salade. De Duitse autoriteiten geloven niet dat vlees of zuivelproducten de oorzaak kunnen zijn. Het RIVM volgt dit advies niet en heeft dan ook geen negatief advies voor welk voedsel dan ook in verband met een besmetting met de EHEC-bacterie

De uitspraak dat de medewerker EHEC zou hebben lijkt mij wat vreemd. Hij/zij kan hooguit een enterohemorragische ulcerose hebben ontwikkeld en of deze medewerker nog fit genoeg is om te werken valt te bezien. En met een Hemolytisch-uremisch syndroom lijkt het me onwaarschijnlijk dat deze medewerker ook werkt, dan ben je echt te ziek om te werken.

Het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) of Gasser  syndroom is een zeldzaam syndroom dat vooral bij jonge kinderen en zuigelingen voorkomt. De oorzaak zijn bacterien die toxines vrijgeven, welke bloedcellen vernietigen en de nierfunctie beschadigen. We spreken van complete enterpathische HUS als alle 3 kenmerken aanwezig zijn: 1) microangiopathische hemolytische anemie (verlies van rode bloedcellen door het beschadigen van kleine bloedvaten) 2) Trombocytopenie (verminderd aantal bloedplaatjes) 3) acuut nierfalen . Indien slechts 2 vd 3 symptomen aanwezig zijn spreken we van onvolledig HUS.

Hoopte dat de Duitse autoriteiten geleerd hebben van de komkommerpaniek maar daar lijkt het dus niet op en dat zijn nu dus de taugé, kiemgroenten, erwten, linzen, spruitjes en bonen de pisang. Het RIVM houdt in Nederland in de gaten of mensen besmet zijn met de EHEC-bacterie en of er maatregelen nodig zijn. Het heeft artsen geattendeerd op de symptomen en gevraagd hier alert op te zijn maar er zijn geen adviezen om groente te laten staan vanwege een besmettingsgevaar omdat hier (nog) geen bewijs voor is die dat rechtvaardigd. Wel adviseert het RIVM mensen om algemene keukenhygiene in acht te nemen. Deze zijn beschreven in de achtergrondinformatie ‘Wat u moet weten om veilig te eten’. Maar dat is een advies wat altijd geldt!

In heel Europa zijn al meer dan 2000 mensen besmet met EHEC, 22 mensen zijn overleden door de bacterie.

Voor zover voor die handen zijn, zijn er dus geen spruitjes verdacht, vertaalfoutje was de oorzaak. Sprossen werden vertaald naar Spruiten!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Oorzaak EHEC nog steeds speculatief"

  1. Siegfried van Hoek

    Speculaties alom ja. Ook ik maakte een paar associaties, waarvan een paar waarmee ik op een meer plausibele uitkom.

    In eerste instantie vroeg ik me af waarom het uitgerekend in de regio Hamburg opdook. Hebben IG Farben rest-stoffen (u weet wel de fabrikant van Cyclon-B destijds) mogelijk de grond vervuilt, en dat er nu een beestje op verder geevolueerd is wat van chemicals houdt, zoals we ook MRSA-II kennen waarvan er zelfs een nieuwe variant opgedoken zou zijn? Of zouden we kunnen spreken van zelfs een terroristische joke in weerslag op de geschiedenis? Dat laatste is natuurlijk helemaal van den zotte, want net als in de koude oorlog met atoombommen, deze beesies discrimineren niet en reizen verder, ofwel dat zou op termijn zelfmoord betekenen, en wel nog erger dan straling van een atoombom. Denk maar aan de roodvonk-bom van Churchill die in voorbereiding was in 1944 een test op een afgelegen eiland heeft het eiland practisch onleefbaar gemaakt voor een lange tijd… Misschien is er dus toch wat anders aan de hand?

    De bacterie kwam al eerder voor in Asie. De bacterie kan zich in de soyaspruiten nestelen, en daarmee dus in de plant. De soyaplant wordt ook in Azie gekweekt om veevoeder mee te maken voor melkkoeien in Europa als bijvoeding voor eiwit volle melk. U voelt hem al, net als dat exotische muggen-eitjes in de ribbels van vliegtuig-banden wereldwijd meereisden en na een paar jaar dan elders in de werled opdoken zo zou dit ‘beesie’ dan ook langs deze eigen weg mee hebben kunnen reizen naar voor hen ‘exotische’ oorden. Misschien dat koeien minder last ervan hebben en/of dat koeien sneller naar de slacht gaan dan de incubatie ermee, waardoor besmetting ermee kon plaats vinden, zonder dat dit direct opgemerkt werd… ?

  2. Siegfried van Hoek

    Ik zag op facebook een Nederlandse rapper geheten Ongeordend met een andere interpretatie: http://www.youtube.com/watch?v=SBbfSGgYdd8&feature=player_embedded

    Kort genomen wordt in de clip genoemd dat koeien een afwijkend dieet krijgen op basis van mais, waar ze dikker van worden, maar koeien zijn hoofdzakelijk graseters, de mais verteerd niet goed en geeft basis voor de ontwikkeling van de/een bacterie. Volgens het clipje is in de VS het probleem al onderkend.

    Ik heb ooit toen ik een poos in een klooster verbleef koeien verzorgd. Een maiskolfje op zijn tijd kan geen kwaad. Appels zijn koeien helemaal wild van, met een Renault 4L volgeladen rennen alle koeien er achter aan. Lachen! Dus een appeltje voor de dorst op zijn tijd gaat er ook wel in. Maar alle gekheid op een stokje, koeien zijn graseters, toen de koeien gemalen koe kregen te eten dook Jacob-Kreatzveld als hersenziekte op… Rara hoe kan het ook anders?

    Het een sluit het ander niet uit, het beestje moet ergens zijn ontstaan aan te danken hebben met bepalende factoren zoals gastheer-en voedingsmilieu-factoren en habitat. Ook in het door Medicalfacts gebrachte artikel wordt ook gemeld dat het RIVM een mogelijk verband met vlees (industrie) niet wordt uitgesloten, in tegenstelling tot de Duitse autoriteiten.

    In ieder geval een dapper / knap stukje werk wat die jonge rapper bracht! En last but not least: gek leven – wereld op zijn kop, de tijd van verandering is op komst. (oude Tibetaanse profetie welke overeenkomsten vertoont met die van de Hopi’s. Het wordt tijd dat de mensheid als machinerie in harmonie gaat leven, oorzaak en gevolg zijn in alles onlosmakelijk verbonden.

Comments are closed.

Recente artikelen