‘Dokter ik had dit tien jaar eerder moeten doen’

Array

Ongewild urineverlies is te verhelpen
Veel vrouwen kennen het probleem: ongewild urineverlies bijvoorbeeld bij hoesten, niesen, een lachbui of springen. Een lastig probleem waar niet gemakkelijk over gesproken wordt. “Maar juist erover praten is goed”,  weet Yolanda van Zwam, gynaecoloog in ziekenhuis Bernhoven. “Er is namelijk goed iets aan te doen, maar dan moet je er wel met je arts over praten.” Om het taboe van ongewild urineverlies te doorbreken organiseert ziekenhuis Bernhoven samen met de Stichting Bekkenbodem Patienten de theatervoorstelling Het verlies van Viviane op 22 juni in theater Markant in Uden.
Door Karel Bruinsma

“Viviane staat voor al die duizenden vrouwen die met dit probleem kampen en die er niet over praten. Zij proberen dit probleem zelf hanteerbaar te houden. Bijvoorbeeld door het gebruik van een tampon of een luier om de urine die ongecontroleerd de blaas verlaat op te vangen. Door misschien wat extra parfum te gebruiken om nare luchtjes te camoufleren.” Yolanda van Zwam kent het probleem want zij en haar collega’s zien met grote regelmaat vrouwen met het probleem van ongewild urineverlies op het speciale bekkenbodemspreekuur van ziekenhuis Bernhoven.

 

“Stressincontinentie zoals we het noemen is een probleem dat bij jong en oud voorkomt”,  legt Van Zwam uit. “Grootste risicofactor is zwangerschap en bevallen. Er ontstaat een verzakking van de plasbuis waardoor de rek er uit is. Daarnaast kennen we ook de zogenoemde aandrangsincontinentie. De blaas krimpt samen en vrouwen moeten dan meteen naar het toilet want anders gebeuren er ongelukjes. Trouwens die laatste vorm van urineincontinentie komt ook bij mannen voor.”

Bekkenbodemspreekuur

Even wennen
“Het is een grote opluchting”,  weet Van Zwam. Soms hebben vrouwen zolang met dit probleem geleefd, dat ze echt aan de nieuwe situatie moeten wennen. “Dan komt een patient op controle en draagt ze toch nog een luier. Ik moet haar dan geruststellen en zeggen dat ze die verbanden nu toch echt achterwege kan laten.”

22 juni 20.30 uur Het verlies van Viviane, theater Markant, aanvang 20.30 uur, kaarten à vijf euro verkrijgbaar bij het Patienten Service Bureau van ziekenhuis Bernhoven in Veghel en Oss of via www.viviane.nu

Het bekkenbodemteam van ziekenhuis Bernhoven is aanwezig om na de voorstelling met bezoekers in gesprek te gaan en informatie te verstrekken.

Recente artikelen