Psycho-oncologische begeleiding bij kanker helpt

Array

Overhandiging evaluatieonderzoek aan Dr. Els Borst-Eilers
Mensen met kanker hebben baat bij gespecialiseerde psycho-oncologische zorg, ongeacht of hun prognose goed, matig of slecht is. Ook partners hebben baat bij gespecialiseerde begeleiding. Klachten als  angst, depressie en vermoeidheid nemen significant af. De zorg leidt tot meer welbevinden en meer levenskwaliteit en 85% geeft aan meer grip op zijn of haar leven te hebben. Men waardeert de begeleiding met een 8 en unaniem (97%) zou men de hulp aanraden aan anderen.

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Psycho-Oncologie helpt: evaluatie van gespecialiseerde psycho-oncologische zorg in Nederland’, dat het Helen Dowling Instituut (HDI) samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft uitgevoerd in de periode 2008-2010. Dinsdag 21 juni om 16.30 uur overhandigt dr. Marije van der Lee, hoofd wetenschappelijk onderzoek Helen Dowling Instituut het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport aan dr. Els Borst-Eilers, voormalig voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK), voormalig minister van VWS en lid Raad van Toezicht Helen Dowling Instituut.

 

Bezuinigingen op GGZ desastreus voor gespecialiseerde zorg aan kankerpatienten
De positieve uitkomsten van het onderzoek staan in schril contrast met de voorgenomen bezuinigingen van minister Edith Schippers van VWS op de GGZ, zoals het heffen van hoge eigen financiele bijdragen en het schrappen van psychologische zorg die nu nog in het basispakket zit. Als de bezuinigingen plaatsvinden zoals voorgenomen, dan zullen die desastreuze gevolgen hebben voor de gespecialiseerde psycho-oncologie. Hierdoor zullen kankerpatienten én hun naasten niet meer de professionele zorg kunnen ontvangen die zij nodig hebben en zal veel psychisch leed onbehandeld blijven.

 

Dr. Els Borst-Eilers: ‘Mensen met kanker hebben toch al zwaar, ook financieel. Zij komen voor allerlei medische kosten te staan, die niet altijd vergoed worden. Nu dreigt ook psycho-oncolgische hulp voor veel mensen onbetaalbaar te worden. Terwijl mensen met kanker juist deze hulp zoeken, omdat zij weer willen werken en weer iets willen betekenen voor de maatschappij. Hiermee snijdt de politiek zich in de eigen vingers.’

IPSO
De therapeutische centra van het IPSO (Instellingen voor Psychosociale Oncologie) bieden professionele psycho-oncologische zorg aan mensen met kanker en hun naasten om hen te helpen de ziekte kanker emotioneel te verwerken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen