Satellietbeelden tegen vogelgriep

Array

Niet alleen pluimvee, maar ook wilde watervogels spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van de vogelgriepvariant H5N1. Met behulp van satellietdata is het mogelijk om risicokaarten op te stellen voor verspreiding van het virus door wilde watervogels. Dat blijkt uit onderzoek van Yali Si. Ze promoveert op 16 juni aan de faculteit ITC van de Universiteit Twente.

Sinds 2003 is er een wereldwijde uitbraak van de gevaarlijke vogelgriepvariant H5N1. Bij de verspreiding wordt voornamelijk gefocust op overdracht van het virus door pluimvee. Uit onderzoek van Yali Si komt echter naar voren dat verspreiding via wilde watervogels ook een zeer belangrijke rol speelt. In haar onderzoek vond ze een sterke correlatie tussen het uitbreken van het virus en de migratiepatronen van trekkende watervogels, niet alleen over korte, maar ook over  lange afstanden.
Satellietbeelden
Om te kunnen anticiperen op toekomstige uitbraken, is het van belang om specifiek te kunnen voorspellen wat de plaatsen zijn waar wilde watervogels waarschijnlijk neer zullen strijken. Momenteel is slechts zeer globaal bekend hoe de watervogels trekken. Yali Si onderzocht daarom met behulp van veldproeven en satellietbeelden op welke graslanden wilde watervogels zich eerder zullen voeden. Uit haar onderzoek komt naar voren dat de kwaliteit van de graslanden voor een belangrijk deel bepalend is voor de kans dat de wilde watervogels er neer zullen strijken. Zo dient het gras niet te lang en niet te oud te zijn, omdat dit het grazen bemoeilijkt en het de relatieve hoeveelheid stikstof doet afnemen.

Risicokaarten
Met behulp van satellietdata kun je risicokaarten opstellen, waarmee je inzichtelijk kunt maken wat de aantrekkelijkste gebieden zijn voor wilde watervogels en waar dus de kans op verspreiding van het vogelgriepvirus het grootst is. Yali Si toonde aan dat dit een bruikbare methode is, maar stelt wel dat er meer onderzoek nodig is om de methodiek en daarmee dus de risicokaarten te verfijnen.

Yali Si voerde haar onderzoek uit onder begeleiding van Prof. dr. Andrew Skidmore, prof. dr. Herbert Prins en dr. Tiejun Wang, bij de onderzoeksgroep Biodiversity in fragmenting landscape van de faculteit ITC (Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie). Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de China Scholarship Council.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen