Duidelijkheid in zorgkwaliteit niet altijd makkelijk, maar wel hoognodig

Array

Vandaag maakt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) voor een aantal behandelingen kwaliteitsnormen bekend. Maar is kiezen voor kwaliteit ook zo makkelijk? Voor Zilveren Kruis Achmea reden een volgende stap in het transparant maken van de kwaliteit van zorg te zetten. Minder..”Onze verzekerden hebben het recht te weten welke ziekenhuizen wel of niet aan de kwaliteitseisen voldoen, ” aldus Arné van den Boom, directeur Zilveren Kruis Achmea.

Kwaliteitsnormen cardiologie
Zilveren Kruis Achmea is blij dat nu ook de cardiologen kwaliteitsnormen hebben opgesteld en vrijgegeven, omdat dit voor verzekerden de keuze voor kwaliteit mogelijk maakt. “Zilveren Kruis Achmea wil alleen afspraken maken met ziekenhuizen die voldoen aan de kwaliteitseisen en gecontroleerd zijn door de NVVC.”
De zorgverzekeraar overlegt met de NVVC hierover en zal op haar website verzekerden informeren welke ziekenhuizen dit zijn. Ziekenhuizen die niet voldoen aan de eisen en/of niet zijn gecontroleerd, worden per 1 januari 2012 niet meer gecontracteerd door Zilveren Kruis Achmea.

Kwaliteit is een keuze
“Steeds meer mensen beseffen dat er verschil is in kwaliteit. Maar nog onvoldoende mensen kunnen een bewuste keuze maken, omdat van slechts 6% van de zorg kwaliteitsinformatie beschikbaar is”, vervolgt Van den Boom. “Dat is jammer, want als mensen op basis van informatie zelf een weloverwogen keuze maken, komt dat de kwaliteit van zorg ten goede én de zorgkosten.” De beste zorg is uiteindelijk ook de voordeligste zorg omdat de slagingskans hoger is en er minder kans is op complicaties en heroperaties. “Wij zien het daarom echt als onze taak om te blijven investeren in het zo goed mogelijk kunnen beantwoorden van de vraag: waar krijg ik de beste zorg?”

Transparantie in kwaliteit

Al eerder lanceerden chirurgen en urologen voor een aantal behandelingen kwaliteitsnormen. Zilveren Kruis Achmea maakt die normen en welke ziekenhuizen daaraan voldoen openbaar op haar website www.zilverenkruis.nl/kwaliteitsnormen. Daarnaast zijn ook de kwaliteitsafspraken met kraamzorgbureaus en fysiotherapeuten transparant op de website te vinden. Zilveren Kruis Achmea doet dit om haar verzekerden in staat te stellen keuzes te maken in de zorg.

Bron: Zilveren Kruis Achmea

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen