Kookboek voor kinderen met autisme verschenen

Array

Stap voor stap koken voor kinderen en jongeren (ISBN 9789075129946) is uitgekomen op 15 juni 2011. Dit kookboek is voor kinderen met autisme om voor hun ontspanning te koken. Het is een kookboek met een handleiding. Autistische kinderen vinden het vaak moeilijk om geschikte activiteiten voor de vrije tijd te vinden. Koken is geschikt omdat het een gestructureerde activiteit is met een gesloten einde. Alle stappen volgen elkaar logisch op. Aan het eind van iedere kooksessie volgt iedere keer de beloning van een lekker gerecht. Ook is koken een goede oefening in de motoriek.

Dit kookboek is geschikt voor beginners (met autisme). Twee autismespecialisten hebben het gemaakt: de één gespecialiseerd in vormgeving (Marco Harzing) en de ander in het geven van kookles (kookpedagoog Karen den Dekker).

Autisme & Koken bevat per recept een fotorecept en een tekstrecept. Het boek is uitgevoerd met een ringband. Kinderen met autisme kunnen het fotorecept wegdraaien wanneer dat voor hen te overprikkelend is. De foto’s en de tekst zijn rustig vormgegeven. De tekst is zo eenduidig mogelijk opgesteld. Er worden nergens afkortingen gebruikt, ook geen afkortingen die traditioneel gebruikt worden in kookboeken zoals el. of gr. De recepten zijn gelamineerd om twee redenen. Zo kunnen kinderen met autisme afstrepen welke instructies ze al uitgevoerd hebben en zo blijft het boek mooi schoon.

De handleiding in het boek is bestemd voor ouders en begeleiders die met kinderen samen gaan koken. Het belangrijkste element in de handleiding is het werken met een mise en place. Dit houdt in het afmeten en snijden van alle ingredienten voordat je begint met koken. Zo leren kinderen methodisch te werken in de keuken. Het boek bevat ook een checklist voor ouders. Je kunt pas veilig en met plezier koken als de keuken opgeruimd is, je de boodschappen hebt gedaan en er een volwassene bij is, die ook zin heeft om te koken.

Er zijn 20 hartige en zoete recepten opgenomen in het kookboek. Achter in het boek zijn losse techniekkaarten opgenomen. Er is bijvoorbeeld één techniekkaart voor het breken van een ei en één voor het werken met de weegschaal. Wanneer je met een recept bezig bent, kun je de techniekkaart erbij nemen. Het kookboek is geschikt voor ouders en kinderen om samen te koken. Hoe vaker je kookt, hoe meer je het kind zelf laat doen.

Kinderkookschool In Kaatjes Keuken

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen