Jeroen Bosch Ziekenhuis sluit 2010 met winst af

Array

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis sluit het jaar 2010 in meerdere opzicht met winst af. De jaarrekening laat een positief resultaat van 3 miljoen euro zien. De nieuwbouw is opgeleverd en ook op het gebied van de patientenzorg is belangrijke vooruitgang geboekt. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis vervult een voortrekkersrol op het gebied van patientveiligheid en scoort hoog als opleidingsziekenhuis.

Financieel gezond
De nieuwbouw is op tijd en naar het zich laat aanzien binnen budget opgeleverd. In september 2011 volgt de definitieve afrekening, maar het JBZ ziet die met vertrouwen tegemoet. Het ziekenhuis heeft goede afspraken met de zorgverzekeraars kunnen maken over de vergoeding voor de kapitaallasten. “Dat is gunstig, omdat de nieuwbouw daarom minder zwaar drukt op de jaarlijkse exploitatielasten van het ziekenhuis”, aldus financieel directeur Peter Langenbach, die onlangs werd uitgeroepen tot zorgfinancial van het jaar.

Patientveiligheid
Het verhogen van de patientveiligheid is een speerpunt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het ziekenhuis is koploper als het gaat om de implementatie van het Veiligheidsmanagementsysteem en het beleid ten aanzien van de tien veiligheidsthema’s. Surpass, een project waarbij op de OK gebruik gemaakt wordt van checklist om fouten te voorkomen, is in Den Bosch bij alle snijdende specialismen ingevoerd. In 2010 is met steun van de medisch specialisten een medisch specialist patientveiligheid aangesteld met onder meer als doel de openheid rond incidenten en het leren van medische fouten te vergroten.

Onderwijs en opleiding
Opleiding en onderwijs is naast patientenzorg een kerntaak in het JBZ. Het JBZ vervult een voortrekkersrol  in de professionalisering van de medische opleidingen, zoals onder meer blijkt uit de verkiezing van Interne Geneeskunde-opleider Paetrick Netten tot opleider van het jaar. Met de inrichting van een e-learning leerplein  heeft het onderwijs in het ziekenhuis een belangrijke impuls gekregen.

Leuk om te weten
In 2010:

-                     zijn 2885 baby’s geboren

-                     waren er 4212  mensen in het ziekenhuis in loondienst, waarvan 766 mannen en 3446 vrouwen

-                     werkten er 245 medisch specialisten

-                     werden er  80 medisch specialisten opgeleid

-                     voerden de artsen 43.534 operaties uit

-                     werd er 475.000 keer bloed geprikt waarmee zo’n 3.400.000 analyses zijn gedaan

-                     bedroeg de omzet 318.118.000

-                     waren er 35.551 klinische opnames

-                     en 340.875 eerste polibezoeken

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen