Belang Point of Care Testing (POCT) in zorg groeit snel

Array

Point of Care Testing (POCT) groeit wereldwijd in hoog tempo, tot wel 10% per jaar. POCT is een diagnostisch middel waarmee waarden van patienten met mobiele meetapparaten real time aan het bed gemeten worden. De snelheid waarmee uitslagen beschikbaar zijn en de hoge mate van patientvriendelijkheid maken POCT steeds populairder. Om de Nederlandse markt snel van betrouwbaar data-management te voorzien, besluiten het Duitse MCS AG en het Nederlandse ZorgOplossingen bv tot een nauwe, grensoverschrijdende samenwerking.

MCS, leverancier van informatiesystemen voor laboratoria en huisartsenpraktijken, levert in steeds meer Europese landen de oplossing voor POCT-management: MCS-POCT. Het aantal installaties is het afgelopen jaar snel gegroeid. Met meer dan tien ziekenhuizen die MCS-POCT gebruiken, loopt MCS in de Nederlandse POCT-markt voorop. ZorgOplossingen, specialist in webbased informatieoplossingen voor de zorgsector, verzorgt voortaan in Nederland de implementaties en servicediensten. De degelijkheid van de Duitse producten wordt gecombineerd met uitgebreide service van het Nederlandse ZorgOplossingen.

Wat is point of care testing?
Diagnostiek in de zorg heeft steeds minder gecentraliseerd in een laboratorium plaats en wordt vaker op diverse afdelingen uitgevoerd. Als het gaat om indicatoren van vitale functies is  er een groeiende behoefte aan snelle uitslagen. Met POCT wordt een kleine hoeveelheid materiaal (weefsel, bloed, etc.) afgenomen en ter plekke geanalyseerd met een mobiel meetapparaat, of wel analyser.

Waarom POCT?
Monsters hoeven niet naar het laboratorium gestuurd te worden. Hierdoor zijn resultaten beschikbaar in minuten in plaats van in uren. Denkend aan spoedeisende hulp, operatiekamers maar ook prenatale zorg, is het voordeel evident. Een ander voordeel is het niet gebonden zijn aan de lablocatie. Snelle diagnoses kunnen overal worden gesteld, zelfs bij de patient thuis. Bijvoorbeeld suiker- en trombosepatienten kunnen zelf bloedmetingen doen. Bovendien zijn POC-tests over het algemeen minder ingrijpend en dus prettiger voor de patient.

POCT groeit – hard
Een jaarlijkse groei van de POCT-markt van zo’n 10% is dan ook niet verrassend. Wereldwijd neemt POCT met een verwachte marktomvang van meer dan 18 miljard dollar in 2011, ten opzichte van 10.3 miljard dollar in 2005, een steeds groter deel in van de totale in-vitrodiagnostiek.

In Europa wordt de adoptie van POCT gedreven door de klinische voordelen. In landen met gedecentraliseerde gezondheidszorg, zoals Duitsland, Nederland en Zweden stijgt het bewustzijn en de omarming van POCT door patienten en artsen in hoog tempo. In andere landen wordt meer naar kostenefficiency gekeken. POCT is per test duurder dan labtesten, maar besparen – mits goed gemanaged – veel tijd. Hoe dan ook, POCT kan alleen succesvol zijn met een sluitend system om de analysers, de gebruikers en de resultaten ervan te beheren.

“We dichten valkuilen”
“Als het gaat om snelheid en patientvriendelijkheid, is POCT een fantastisch middel,” vertelt David Naafs, servicemanager bij ZorgOplossingen. “Om ervoor te zorgen dat POCT een waardevolle en betrouwbare informatievoorziening is, moet je wel nadenken over de uitdagingen. Met POCT heb je in een ziekenhuis te maken met veel verschillende typen analysers, met allemaal hun eigen dialect. Dat maakt administratie, onderhoud en het vergelijken van metingen uitdagend. Ook is correcte uitvoering van metingen niet altijd gegarandeerd: de testen worden vaker uitgevoerd door medewerkers zonder laboratoriumopleiding. MCS is samen met zijn Nederlandse partners in dat gat gesprongen, we dichten daarmee die valkuilen”.

MCS biedt voor management van point of care testing een centrale middleware-oplossing: MCS-POCT. Dat is software waaraan alle analysers gekoppeld worden. Het universele systeem voor alle fabrikanten en typen zorgt ervoor dat metingen goed vergeleken kunnen worden. Het monitoren, configureren en reinigen van de apparaten verlopen via hetzelfde systeem. Ook autorisatie van gebruikers wordt vanuit MCS-POCT geregeld.

“MCS-POCT maakt point of care testing efficient en dus goedkoper, veilig en de informatie waardevol,” zegt Mark Stulz, marketing manager van MCS. “We werken in Nederland al met een salespartner: Mediphos. De nieuwe samenwerking tussen MCS en ZorgOplossingen maakt dat we onze oplossing in Nederland kunnen versterken met service en support in de eigen taal. ZorgOplossingen zorgt als servicepartner voor heldere communicatie met onze Nederlandse klanten.”

Over MCS AG
MCS-AG is een van de leidende specialisten voor software en service in de gezondheidszorg – met meer dan dertig jaar ervaring. MCS is gespecialiseerd in IT-oplossingen voor alle delen van de zorgsector: laboratoria, klinieken en ICU’s, huisartsenpraktijken en –netwerken. De meer dan 300 medewerkers en partners van MCS onderhouden installaties van de laboratorium-informatiesystemen (LIS) in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechie, Nederland, Slowakije en Zwitserland. In Nederland werken verschillende grote ziekenhuizen met het LIS van MCS.

Over ZorgOplossingen
ZorgOplossingen is specialist op het gebied van gemakkelijk te bedienen, webbased oplossingen voor de zorgsector. Vanuit het perspectief van de zorgconsument ondersteunt ZorgOplossingen zorgverleners bij het optimaliseren van informatiestromen en processen. Dat doen ze door slimme technologie in te zetten die van gegevens weer informatie maakt. Hun klanten hebben daardoor snel toegang tot alle relevante informatie op het moment dat deze nodig is. Met als resultaat: betere en snellere zorgdienstverlening tegen lagere kosten.

Bron: ZorgOplossingen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen