Groen licht voor Life Sciences Park in Noord-Brabant

Array

Het opzetten van een Life Sciences Park in het Brabantse Oss is mogelijk en wenselijk. Dat is de conclusie van een taskforce van het farmaceutische bedrijf MSD en verschillende overheden. De ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn bereid het Life Sciences Park ook financieel te steunen.

Doorstart
Het farmaceutische bedrijf MSD Organon maakte vorig jaar bekend dat het onderzoek naar nieuwe medicijnen in Oss wordt gestaakt. Het bedrijf blijft alleen bestaande medicijnen ontwikkelen voor opkomende markten. Onderzoekers die hun baan bij MSD verliezen kunnen nu met hun eigen bedrijf een doorstart maken in het science park.

Behoud van kennis en banen
‘Ik ben blij dat we erin zijn geslaagd kennis en banen voor Nederland te behouden,’ aldus minister Verhagen van EL&I. ‘Het laat zien dat ondernemers, onderzoekers en de overheid samen kunnen zorgen voor een sterke economie. Life sciences is een van de topsectoren waarin ons land zich wereldwijd kan blijven onderscheiden.’

Ontwikkelcentrum MSD
De task force kreeg 89 voorstellen van onderzoekers van binnen en buiten MSD voor het starten van een bedrijf in het sciencepark. De kwaliteit van de bedrijfsplannen is volgens een onafhankelijke adviescommissie goed genoeg om het succes van het sciencepark mogelijk te maken. Voorwaarde is wel dat het ontwikkelcentrum van MSD in Oss gevestigd blijft.

Innovatiefonds
Startende en bestaande ondernemers krijgen in het sciencepark de beschikking over verschillende onderzoeksruimtes en toegang tot chemische, biologische en analytische laboratoria met de modernste apparatuur. Ze kunnen verder gebruik maken van de belastingaftrek voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling en van kredieten uit het nieuwe Innovatiefonds. Om te zorgen dat de ondernemers in het science zo goed mogelijk profiteren van deze regelingen, worden ze begeleid door een account manager van het ministerie van EL&I.

Financiering
MSD Organon, de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en de gemeente Oss nemen het leeuwendeel van de financiering van het Life Sciences Park voor hun rekening. Het ministerie van EL&I draagt enkele miljoenen euro’s bij voor het management van het park en investeringssteun voor de ondernemers. VWS stelt via het topinstituut Pharma 1 miljoen euro ter beschikking voor activiteiten van ondernemers en onderzoekers in het park.

Investeren in topsectoren
De past in het beleid van het kabinet gericht te investeren in negen topsectoren van de economie. Life Sciences is een van deze sectoren. Ondernemers en onderzoekers hebben in juni voorstellen gedaan om knelpunten aan te pakken die de groei in deze sectoren beperken. Het opzetten van een Life Sciences Park in Noord-Brabant, waar veel innovatieve bedrijven uit deze sector zijn gevestigd, was een van de aanbevelingen. Het kabinet wil in samenspraak met ondernemers en onderzoekers in totaal 1,5 miljard euro in de negen topsectoren investeren.

Documenten en publicaties
Kabinet steunt Life SciencesPark Oss
Het kabinet steunt de realisatie van een Life Sciences Park in Oss. Dat past in de aanpak om de topsectoren van de Nederlandse …

Voortgangsrapportage MSD Organon

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de ontwikkelingen rond MSD Organon sinds de voortgangsrapportage van 16 februari jl. en …

Bron: Min EL&I

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen