Europa wil mening van artsen over eHealth

Array

Artsen gevraagd voor Europese eHealth-enquête
De Europese Commissie houdt een grote enquête over eHealth onder zorgverleners en patienten van alle Europese lidstaten. De Europese Unie werkt toe naar een “Europese eHealth-ruimte” waarbinnen voor alle betrokken beleidsgebieden en belanghebbenden maatregelen worden gecoördineerd en de synergie wordt bevorderd. Daardoor kunnen betere oplossingen worden ontwikkeld, goede werkwijzen worden uitgewisseld en kan versnippering van de markt worden voorkomen. Zo wordt er gewerkt aan de standaardisatie van elektronische patientendossiers om de uitwisseling van informatie te verbeteren. Ook worden er gezondheidsinformatienetwerken tussen zorgverstrekkers tot stand gebracht om de aanpak van gezondheidsrisico’s te coördineren, en online-gezondheidsdiensten opgezet, bijvoorbeeld om informatie te verstrekken over gezonde leefgewoonten en preventie. Verder gaat de aandacht uit naar teleconsultatie en het elektronisch voorschrijven en vergoeden van geneesmiddelen. Wil dit een succes worden, dan moet bij de uitvoering van de strategieen en projecten rekening worden gehouden met de behoeften en de medewerking van burgers, patienten en gezondheidswerkers.De commissie wil de mening van gebruikers én niet-gebruikers van eHealth toepassingen weten. Ook u kunt meedoen.

De Europese Commissie bevraagt artsen, andere zorgverleners en patienten over hun ervaringen met eHealth of telegeneeskunde in de zorgverlening. Voorbeelden zijn teledermatologie, online therapieen in de GGZ (e-MentalHealth), maar ook het plannen van afspraken met patienten via internet.

Doel is te peilen of en hoe de gezichtspunten over eHealth van  patienten, artsen, verpleegkundigen en apothekers in de EU zijn veranderd sinds de invoering van telegeneeskunde. Welke belemmeringen zijn er nog om vertrouwen in, en acceptatie van, dit nieuwe type dienstverlening te realiseren?

Voor een goed beeld is het van belang dat zoveel mogelijk artsen, dus ook niet-gebruikers van eHealth, de enquête invullen. De KNMG nodigt alle artsen van harte uit aan de enquête deel te nemen. U kunt de in het Nederlands gestelde enquête invullen via deze link. Dit kost ongeveer 15 minuten. De enquête loopt tot 20 juli aanstaande.

Over de enquête
De enquête vindt plaats in het kader van het Chain of Trust-project dat sinds januari 2011 loopt. Het Chain of Trust-project wordt uitgevoerd door de Europese patientenorganisaties en organisaties van zorgverleners, waaronder de CPME (Standing Committee of European doctors ). Financiering vindt plaats vanuit het EU Volksgezondheidsprogramma.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen