Mensen met diabetes kunnen huisdier beter uit slaapkamer weren

Array

Mensen met diabetes en wondjes aan handen of voeten opgepast: in uw slaap kan uw huisdier eraan gaan zitten. Wat een Amerikaanse vrouw een been kostte…

Veel mensen vinden het gezellig, hun trouwe viervoeter op een kleedje naast het bed. Of een snorrend zacht bolletje vacht onder de dekens. Daar moet je helaas mee uitkijken als je diabetes hebt, zegt Amerikaanse arts Lee Rogers.

In een medisch vakblad publiceerde Rogers een schrijnend verhaal. Een 48-jarige vrouw had een wondje aan haar teen, dat door diabetes slecht genas. Haar Jack Russel-terrier heeft ’s nachts zonder dat ze het merkte haar teen flink onderhanden genomen. Waardoor ze uiteindelijk haar been moest laten amputeren.

Veel mensen met diabetes hebben neuropathie, waardoor ze minder voelen aan hun tenen of voeten. “Het komt vaker voor dat mensen problemen krijgen door likkende en knabbelende huisdieren”, weet Rogers. “In hun speeksel zitten soms nare bacterien die flinke infecties veroorzaken, zeker bij mensen met diabetes bij wie het moeilijker geneest.”

Rogers raadt mensen met diabetes aan – zeker wanneer ze ook neuropathie hebben – om voorzichtig te zijn met wondjes en huisdieren. En bijvoorbeeld ’s nachts liever geen huisdieren in de slaapkamer te hebben die bij handen en voeten kunnen komen.

Bron: Diabetesfonds & HealthDay

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen