Risico’s bij proefbevolkingsonderzoeken goed afgedekt

Array

De uitvoering van proefbevolkings¬onderzoek levert nauwelijks risico’s op voor de patient. Het overgrote deel van de onderzochte onderwerpen scoort voldoende. Slechts één proefbevolkingsonderzoek voldeed op één onderdeel niet aan de vergunningvoorwaarden. Verder moeten bij enkele andere onderzoeken op onderdelen afspraken of procedures (beter) geformaliseerd worden.

Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waarbij tien lopende proefbevolkingsonderzoeken werden getoetst of ze voldeden aan de vergunning¬voorwaarden en aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg.

Proefbevolkingsonderzoeken zijn bevolkingsonderzoeken met een wetenschappelijke vraagstelling. Hierbij wordt gekeken – voordat een bevolkingsonderzoek voor een bepaalde ziekte kan worden ingevoerd – of screening op die ziekte zinvol en verantwoord.  En vervolgens welke screeningsmethode het beste gebruikt kan worden. Veel van deze proefbevolkingsonderzoeken richten zich op ziektes die veel vóórkomen en waarbij preventie weinig mogelijkheden biedt, zoals darm-, prostaat- en blaaskanker.

Als het gaat om kanker, onbehandelbare aandoeningen of onderzoek met ioniserende straling, dan moet een bevolkingsonderzoek een vergunning¬ hebben in het kader van de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO). De minister van VWS verleent deze vergunning voor proefbevolkingsonderzoeken na advies van de Gezondheidsraad.
De inspectie heeft geen signalen ontvangen dat proefbevolkingsonderzoeken niet verantwoord worden uitgevoerd. Toch heeft de inspectie vanwege de risico’s bij 10 lopende proefbevolkingsonderzoeken getoetst of ze voldeden aan de vergunning¬voorwaarden en aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen