De Letselschade Raad lanceert voorlichtingssite “Na een medische fout”

Array

Patienten die menen dat hun zorgverlener een fout heeft gemaakt bij een medische behandeling hebben behoefte aan veel informatie. Daarom lanceert De Letselschade Raad op 15 juli 2011, een nieuw onderdeel van de eigen site: www.deletselschaderaad.nl/naeenmedischefout In juni 2010 is de GOMA geïntroduceerd, de gedragscode voor professionals die aangeeft hoe te handelen na het vermoeden van – een medische fout. De Letselschade Raad constateerde echter dat het moeilijk was voor slachtoffers om de neutrale, praktische informatie te vinden waar in een dergelijke situatie behoefte aan is.

Slachtoffers komen onverwachts in een vervelende situatie terecht en moeten opeens keuzes maken over onderwerpen waar ze bijna niets van af weten. Het is ook geen onderwerp waar iemand zich vooraf graag in verdiept.

De site www.deletselschaderaad.nl/naeenmedischefout helpt slachtoffers en nabestaanden geïnformeerde keuzes te maken en biedt neutrale en praktische informatie over de afwikkeling van letselschade, die is ontstaan als onbedoeld gevolg van een medische handeling. Dankzij het overzicht van relevante informatie, adressen en adviezen krijgt het slachtoffer de mogelijkheid beter grip te krijgen op zijn zaak.

De lancering van de site van De Letselschade Raad valt samen met de start van de actie van de Consumentenbond om medische missers bij hen te melden.

De Letselschade Raad heeft een centrale, onafhankelijke positie in de Nederlandse letselschadepraktijk en heeft geen commercieel oogmerk. Deze krachtige positie maakt het mogelijk als overkoepelend orgaan te opereren in deze markt met diverse belangen. Vanuit die positionering is het mogelijk om het slachtoffer centraal te blijven stellen bij de afwikkeling van letselschade.

De Letselschade Raad zet zich, samen met verschillende partijen in de letselschadepraktijk, in om de harmonie en duidelijkheid in de afhandeling van letselschadezaken te vergroten. Een betere en meer persoonlijke bejegening van het slachtoffer, het informeren van het slachtoffer, alsmede een verbetering van de technische aspecten van de schaderegeling zijn daarbij het gewenste resultaat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "De Letselschade Raad lanceert voorlichtingssite “Na een medische fout”"

  1. Siegfried van Hoek

    Dat is leuk dat de letselschaderaad daar mee komt, maar het is puur een gevolg van het feit dat GOMA ontstaan is naar aanleiding van de kwestie Janssen Steur, uit het advies van de onderzoekscommissie “En waar was de patient”. Helaas constateer ik nu al weer een stap terug: de onbedoelde fout. Zo onbedoeld waren de fouten van Dr Janssen Steur helaas niet. Letselschade is nog steeds een taboe, laat staan medisch bewust verwijtbaar handelen. Het wordt tijd dat de hypocrisie wordt losgelaten.

    Echte verwijtbare fouten (misbruik en grove nalatigheid) horen aangepakt te worden. En hiervoor zal ook de medische geheimhoudings-plicht herzien moeten worden. Tot nu toe dekt het een het ander af in Nederland. Ik ben erg benieuwd hoe de zaak Janssen Steur van stapel zal gaan, maar nogmaals niet als kruisgang tegen die ene dokter, want helaas is medisch oneigenlijk handelen een onderhuidse cultuur geworden dunkt mij.

Comments are closed.

Recente artikelen