Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis vervolgen onderzoek naar samenwerking

Array

De afgelopen maanden onderzochten het Spaarne Ziekenhuis en het Kennemer Gasthuis de mogelijkheden van verdergaande samenwerking. Beide ziekenhuizen deden dit in nauw overleg met externe belanghebbenden, medisch specialisten, managers, ondernemingsraden en clientenraden. Ook maakte een telefonische enquête onder 1200 inwoners in de regio onderdeel uit van het onderzoek. Eén model voor samenwerking kwam als beste naar voren, omdat dit de hoogste kwaliteit van zorg voor patienten in de regio oplevert. Dit model onderzoeken beide ziekenhuizen de komende maanden op financiele en organisatorische haalbaarheid.

De ziekenhuizen onderzoeken samenwerking, omdat ze ook in de toekomst goede zorg willen bieden aan patienten in de regio Haarlemmermeer en Kennemerland. Daarnaast krijgen ziekenhuizen steeds meer te maken met richtlijnen van verzekeraars en van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het onderzoek past goed in de plannen van minister Schippers van Volksgezondheid waarin ziekenhuizen meer gaan samenwerken en zich meer zullen specialiseren.

Zorgthema’s
In het voorkeursmodel, dat beide ziekenhuizen onderzoeken, zit een aantal zorgthema’s waarvan bekend is dat het een kwaliteitsverbetering voor patienten oplevert wanneer ze op één locatie worden aangeboden. Bijvoorbeeld moeilijk uitvoerbare ingrepen die niet zo vaak voorkomen zoals blaasverwijderingsoperaties. Daarnaast zijn er zorgthema’s waarvan het juist van belang is dat deze dichtbij patienten wordt geboden. Denk hierbij aan zorg voor chronisch zieken en acute zorg op spoedposten. Het voorkeursmodel biedt een goede balans tussen zorg dichtbij patienten en zorgthema’s die op één locatie geconcentreerd zijn. In het voorkeursmodel blijven beide hoofdlocaties van de ziekenhuizen bestaan, met daarnaast één of meer nevenlocaties.

Eind 2011 wordt duidelijk of verdere samenwerking mogelijk is en zo ja in welke vorm.

Bron: Kennemer Gasthuis< /em>

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen