Kijkoperatie bij terugstromend maagzuur nu bewezen beste keuze

Array

St. Antonius Ziekenhuis behandelt patienten met refluxklachten op ruime schaal met specialistische kijkoperatie
Een gedeeltelijke maagmanchet via een kijkoperatie is de operatie van keuze tegen terugstromend maagzuur. Dat concludeert arts onderzoeker Joris Broeders van de afdeling Heelkunde van het UMC Utrecht. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp. Het onderzoek werd samen met het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein uitgevoerd. Het St. Antonius Ziekenhuis is al jaren gespecialiseerd in deze kijkoperatie. Jaarlijks behandelt het ziekenhuis zo’n 80 patienten met deze operatie.

Bij patienten met refluxziekte is de afsluiting tussen maag en slokdarm verzwakt, waardoor overmatige hoeveelheden maagzuur in de slokdarm terecht komen. Als maagzuurremmers niet voldoende helpen, kan een operatie uitkomst bieden waarbij een zogenaamd ‘maagmanchet’ wordt aangelegd. Een ‘maagmanchet’ verstevigt de overgang tussen maag en slokdarm. De maag wordt een stukje ‘omgeslagen’ en om de slokdarm geschoven. Dat vermindert de zure oprispingen sterk. Deze operatie kan op twee manieren worden uitgevoerd; via een grote snede in de buik of via een kijkoperatie met slechts vijf kleine sneetjes. Binnen het St. Antonius Ziekenhuis wordt deze ingreep meestal via de kijkoperatie gedaan, daarbij wordt een gedeeltelijk manchet aangelegd.

Een zeer succesvolle methode om deze patienten te behandelen. Zo blijkt uit het onlangs verschenen proefschrift van arts onderzoeker Joris Broeders van het UMC Utrecht. Hij onderzocht de lange termijn resultaten van een maagmanchet via een kijkoperatie (‘laparoscopisch’) of een grote snede in de buik. Hij maakte in zijn onderzoek gebruik van twee gelijke groepen refluxpatienten waarbij een maagmanchet werd aangelegd. De ene groep van 69 patienten kreeg een operatie via een grote snede in de buik, de andere 79 patienten ondergingen een laparoscopische ingreep met slechts vijf kleine sneetjes. Broeders volgde de patienten tien jaar na de operatie. Beide operaties verminderen het terugstromen van maagzuur in dezelfde mate. Maar bij de laparoscopisch geopereerde patienten treden op de lange termijn minder complicaties op. Bij slechts twee patienten (2,5 procent) was een nieuwe operatie nodig omdat een littekenbreuk optrad. Bij de gewoon geopereerde patienten was dat negen maal nodig (13 procent). Joris Broeders ontdekte bovendien dat de aanleg van een gedeeltelijk manchet net zo effectief is als de aanleg van een volledig manchet.

Het St. Antonius Ziekenhuis voert de specialistische kijkoperatie al lange tijd uit. In het ziekenhuis werken chirurgen en maag-darm-lever-artsen die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van terugstromend maagzuur. Eric Hazebroek, chirurg in het St. Antonius: “Behalve dat in dit onderzoek is aangetoond dat het aanleggen van een gedeeltelijke maagmanchet tot goede resultaten leidt, blijkt ook dat de ervaring van een chirurg van invloed is op de resultaten van een kijkoperatie voor maagzuurklachten. Dit pleit voor centralisatie van deze expertise”. Ook in de komende jaren blijft het St. Antonius Ziekenhuis nauw samenwerken met UMC Utrecht bij de behandeling van patienten met refluxklachten.

Bron: St. Antonius Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen