Positieve invloed van academic detailing op doelmatig voorschrijven

Array

Academic detailing leidde in 80% van de gevallen tot het voornemen één of meer leerpunten toe te passen in het toekomstige beleid. Een recente analyse van de voorschrijfdata laat trends zien richting een doelmatiger voorschrijfbeid: Bijna 90% van de huisartsen met een voorkeur voor spécialité is na het bezoek vaker generiek gaan voorschrijven.
In 2010 heeft Compendium Medicum in opdracht van de Proeftuin Farmacie Groningen in een pilot onderzocht of academic detailing een goede methode is om richtlijnen te implementeren. Deze nieuwe vorm van nascholing waarbij huisartsen één-op-één worden geïnformeerd in hun praktijk, werd door de deelnemers gewaardeerd vanwege de efficientie, de individuele aandacht en de kwaliteit.

Resultaten pilotonderzoek
Uit de twee evaluaties na afloop van de bezoeken bleek dat de artsen academic detailing een goede manier van kennisoverdracht vonden, waarvan ze in de toekomst graag opnieuw gebruik willen maken. Vrijwel alle huisartsen gaven aan dat hun kennis door het bezoek verbeterd was en 80% van hen was voornemens hun beleid op één of meer punten te veranderen.
Aan de hand van voorschrijfdata is de invloed op het voorschrijfgedrag gemeten:

  • Van de 52 huisartsen die in het half jaar voor én in het half jaar na het bezoek patienten hadden ingesteld op een bisfosfonaat hadden er 9 een voorkeur voor specialité. Na het bezoek zijn 8 van deze 9 huisartsen meer generiek gaan voorschrijven (89%). Dit effect was groter dan bij niet bezochte artsen (56%).
  • Er lijkt een effect te zijn op de maximale behandelduur: 15% van de patienten die voor het bezoek langer dan 5 jaar werden behandeld met een bisfosfonaat is na het bezoek gestopt. Ook hier was het effect groter dan bij de niet bezochte artsen (10%).

Omdat osteoporose relatief weinig voorkomt en de onderzochte regio hoog scoort op doelmatigheid is het moeilijk om significant effect aan te tonen. Echter, de positieve trend doet vermoeden dat academic detailing een effectieve methode kan zijn voor indicaties die veel voorkomen en waar veel ruimte is voor verbetering.
Voor het volledige rapport: http://www.proeftuinfarmaciegroningen.nl/

Opzet pilotonderzoek
Om te onderzoeken of academic detailing aanslaat bij huisartsen zijn in het eerste kwartaal van 2010 in Groningen en Noord Drenthe 73 huisartsen bezocht en nageschoold over de laatste ontwikkelingen op het gebied van osteoporose, waarbij de content was gebaseerd op de actuele PFG-richtlijn en de NHG standaard. Om academic detailing te evalueren, werd direct na het bezoek een vragenlijst ingevuld. Vervolgens werd de opgedane kennis enkele weken na het bezoek getoetst in een online evaluatie. Tot slot werd het voorschrijfbeleid in het half jaar voor én in het half jaar na het bezoek geanalyseerd bij bezochte en niet bezochte huisartsen.

Academic detailing
Academic Detailing is één op één educatie door medisch geschoolde academici over de laatste ontwikkelingen in farmacotherapie en is gebaseerd op objectieve bronnen, met als doel artsen te ondersteunen bij het maken van een rationele keuze uit de farmacotherapeutische mogelijkheden.

Over Compendium Medicum: Compendium Medicum is een jong en vernieuwend bedrijf dat wil bijdragen aan de kwaliteit van farmacotherapie. Door objectieve richtlijnen op een toegankelijke manier te presenteren wil Compendium Medicum artsen ondersteunen in het maken van rationele keuzes uit de farmacotherapeutische mogelijkheden. Contact: Compendium Medicum, Dintelstraat 98 hs, Amsterdam, telefoonnummer: 06-186 345 95, website: www.compendium-medicum.nl, e-mail: [email protected]. Contactpersoon: Judith Palinckx

Over Proeftuin Farmacie Groningen: De Proeftuin Farmacie Groningen (PFG) is een samenwerkingsverband van de District Huisartsen Vereniging Groningen, het KNMP Departement Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Martini Ziekenhuis, Refaja Ziekenhuis, Zorgbelang Groningen en zorgverzekeraar Menzis. De PFG is in de regio al meer dan 10 jaar actief als organisatie die de samenwerking tussen verschillende partijen op het gebied van farmacotherapie probeert te bevorderen. Doel van de PFG is het bevorderen van kwaliteit en doelmatigheid in het voorschrijven, afleveren en gebruik van geneesmiddelen. Contact: Proeftuin Farmacie Groningen, telefoonnummer: 050 524 56 85, website: www.proeftuinfarmaciegroningen.nl, e-mail: [email protected] Contactpersoon Dirk Stobbe

Recente artikelen