NMa ziet bezwaren tegen fusie revalidatiecentra

Array

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt dat de concentratie (fusie) van Stichting Sophia en Stichting Revalidatiecentrum De Hoogstraat mogelijk de concurrentie kan belemmeren op de markten voor niet-klinische medisch-specialistische revalidatiezorg voor volwassenen en kinderen in het gebied Gouda en omgeving.
Klinische medisch-specialistische revalidatiezorg houdt in dat een client minimaal 24 uur in de instelling verblijft. Bij niet-klinische medisch-specialistische revalidatiezorg is de client minder dan 24 uur in de instelling aanwezig. Sophia zou op deze mogelijke markten al een sterke positie innemen, die door de fusie met De Hoogstraat nog verder zou worden versterkt. Na de fusie zouden deze twee spelers een gezamenlijk marktaandeel behalen van 70 tot 80%.
Het gevolg van een fusie kan mogelijk zijn dat een belangrijke keuzemogelijkheid voor clienten komt te vervallen. De toezichthouder wil dan ook nader onderzoek verrichten en heeft besloten dat voor de fusie een vergunning is vereist. Wanneer partijen besluiten de fusie door te zetten zal de NMa zich dan richten op de precieze omvang van de geografische markt en de positie van de partijen daarop.
Fusietoetsing
De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de daadwerkelijke concurrentie significant wordt belemmerd, met name door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. Concurrentie is van belang, omdat organisaties hierdoor worden gestimuleerd om zich in te zetten voor meer en betere producten en diensten. Voor consumenten biedt concurrentie de nodige voordelen: concurrentie leidt in het algemeen tot meer keuzevrijheid, een hogere kwaliteit en lagere prijzen.
Sinds 2004 heeft de NMa bij het beoordelen van concentraties in de zorgsector ruim 120 besluiten genomen. Sinds 2004 zijn er 10 concentratiezaken geweest waarbij de beoogde fusiepartners zelfstandig de fusieplannen, mede gelet op de bezwaren van de NMa, niet hebben voortgezet. Daarnaast is in 22 zorgzaken besloten dat een voorgenomen fusie nader onderzocht moet worden en dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist.

Bron: NVZ

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen