Wetenschappers onderzoeken voeten

Array

Ieder jaar valt ongeveer tien procent  van de wandelaars uit tijdens de Vierdaagse. De herhalende voetbeweging zorgt voor overbelasting van de voet waardoor elke stap pijn gaat doen. Deze 4Daagse onderzoeken wetenschappers van de Maarteenskliniek, in samenwerking met studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, of de voetklachten door het dragen van steunzolen voorkomen kunnen worden.

Aan dit Feet4Feet onderzoek nemen 112 wandelaars deel. Onder hen zijn twee wethouders van de Gemeente Nijmegen. Uit eerder onderzoek van de Maartenskliniek blijkt, dat 75% van de onderzochte 4Daagse wandelaars te maken  krijgt met voetklachten, met name aan de voorvoet.

Met een zelfontwikkeld computerprogramma kunnen de onderzoekers voorspellenhoe groot de kans is dat een wandelaar voorvoetklachten ontwikkelt bij het lopen van lange afstanden. Een dergelijk systeem is uniek in de wereld.

In het bewegingslaboratorium zijn dit voorjaar bij de deelnemers metingen uitgevoerd naar o.a. de drukverdeling  onder de voeten tijdens lopen. De deelnemers met een hoog risico op het krijgen van voorvoetklachten hebben steunzolen gekregen. In totaal lopen dit jaar 56  4Daagsewandelaars met steunzolen van Feet4Feet.

bron: De Brug Nijmegen.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen