Nog twee besmette patiënten Maasstad overleden

Array

Opnieuw zijn twee mensen overleden die besmet waren met de gevaarlijke klebsiellabacterie. Daarmee komt het aantal doden op 27. Ook zijn er acht nieuwe dragers bekend en zijn er 143 mensen bijgekomen die mogelijk ook besmet zijn met de bacterie. Dat meldt het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam dinsdag.

Het totale aantal dragers komt hiermee uit op 78. Van hen zijn er 27 overleden. Een onafhankelijke partij onderzoekt nog of de bacterie een rol heeft gespeeld bij hun dood. Van de 78 besmette patienten liggen er nog acht in het ziekenhuis. Zij worden geïsoleerd verpleegd.

Het aantal mensen dat mogelijk is besmet, is toegenomen van 1824 naar 1967. Zij hebben met dragers op een kamer gelegen. De toename in het aantal mogelijk besmette patienten komt doordat er meer dragers zijn vastgesteld. Die dragers hebben mogelijk contact gehad met andere patienten, waardoor zij de multiresistente bacterie ook kunnen hebben opgelopen. In totaal worden 43 mogelijk besmette patienten momenteel geïsoleerd verpleegd.

De 1824 eerder vastgestelde mogelijk besmette patienten hebben een kweektest ontvangen. Hiervan zijn er inmiddels honderd teruggestuurd naar het ziekenhuis. De verwachting is dat dit aantal deze week verder toeneemt.

De 143 mogelijke besmette mensen die er nu bij zijn gekomen, ontvangen dinsdag per post een kweektest. Tweederde van hen is inmiddels gebeld, dinsdag volgt de rest. Aangezien de testen nog lopen, neemt het aantal besmettingen en ‘verdachte’ gevallen de komende tijd vermoedelijk verder toe, aldus het ziekenhuis.

Het Maasstad Ziekenhuis kampt al maanden met een uitbraak van de bacterie die het enzym Oxa-48 aanmaakt. Dat enzym zorgt ervoor dat de bacterie ongevoelig is voor vrijwel alle antibiotica.

Vorige week meldde het ziekenhuis dat de uitbraak van de bacterie onder controle is. Sinds 18 juli zijn er geen besmettingen meer vastgesteld bij patienten die voor het eerst in het ziekenhuis zijn opgenomen, aldus het ziekenhuis dinsdag.

Bron:Nieuws.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen