Thuiszorg Hanimeli mag geen nieuwe cliënten aannemen en moet thuiszorg opschorten

Array

Aanwijzing voor thuiszorgorganisatie Hanimeli
Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de minister van VWS een tweede aanwijzing gegeven aan thuiszorgorganisatie Hanimeli in Enschede. Hanimeli moet de begeleiding en hulp bij het huishouden bij haar clienten staken en mag geen nieuwe clienten aannemen. Vorig jaar kreeg Hanimeli al een aanwijzing om geen verpleging en verzorging aan clienten te geven.

Hanimeli biedt thuiszorg in Enschede en omgeving. De organisatie kwam op 19 april 2010 onder verscherpt toezicht van de inspectie vanwege hoge risico’s, onder andere op het gebied van deskundigheid van medewerkers en medicatiebeleid. Dit verscherpte toezicht leidde niet tot voldoende actie van Hanimeli.

Op 3 februari 2011 heeft de inspectie, na meldingen over de dagopvang van Hanimeli, de organisatie weer bezocht om te beoordelen of de zorg aan clienten op de dagopvang en de begeleiding en huishoudelijke hulp aan clienten verantwoord was. De inspectie constateerde grote tekortkomingen die risicovol waren voor de veiligheid en klantgerichtheid van de clienten, zoals voldoende en deskundig personeel en een goed kwaliteitssysteem. Bij een vervolgonderzoek van de inspectie op 1 juni bleek dat Hanimeli te weinig vooruitgang had geboekt. De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen in de verbeterkracht van Hanimeli, mede ook in het licht van de eerdere aanwijzing die deze organisatie heeft gekregen in 2010. Daarom heeft de minister van VWS op advies van de inspectie Hanimeli nu een aanwijzing gegeven voor begeleiding en huishoudelijke zorg.

De aanwijzing aan Hanimeli luidt als volgt:
1. Thuiszorg Hanimeli neemt met onmiddellijke ingang geen nieuwe clienten meer aan voor begeleiding en hulp bij het huishouden.
2. Thuiszorg Hanimeli staakt de zorg aan clienten met begeleiding en hulp bij het huishouden binnen vier weken en draagt deze aantoonbaar over aan een andere zorgaanbieder.
3. Hanimeli mag pas weer nieuwe clienten aannemen met een indicatie voor begeleiding en hulp bij het huishouden, nadat zij een schriftelijk inspectieoordeel heeft ontvangen waaruit blijkt dat Hanimeli voldoet aan bepaalde voorwaarden, zoals voldoende gekwalificeerd personeel.

Uiterlijk 22 augustus moet Hanimeli gevolg geven aan de aanwijzing. Als na toetsing door de inspectie blijkt dat dit niet of onvoldoende het geval is, dan zal bestuursdwang worden toegepast. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een geldboete wordt opgelegd.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen